Kadife elbise temizliği nasıl yapılır?

Kadife kumaşların en iyi temizlenme yöntemi kuru temizlemedir. Ama alternatif yöntemler de mevcuttur. Kadife elbise amonyaklı su buha...

 

Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında kalın yapısı sebebiyle tercih edilmeyen kadife elbiseler, ekim şubat arası ayların gelmesiyle dolaptaki yerine almaya başlar. Sıcak tutması, kalın olması ve güzel görünüşüyle kıyafetlerde sık kullanılan kumaş çeşidi olan kadifenin temizliği ise özen gerektirir. Kendine has dokusunun bozulmaması ve korunması için kumaşın gerektirdiği özelliklerde temizlenmesi ve ütülenmesi gerekmektedir.

Kadife kumaşların en iyi temizlenme yöntemi kuru temizlemedir. Ama alternatif yöntemler de mevcuttur. Kadife elbise amonyaklı su buharında nemlendirilmelidir. Bunu yapmak için bir nebze suyun içine bir nebze amonyak atılmalı ve ılımaya bırakılmalıdır. Lakin amonyak çok güçlü temizleyici olduğundan ötürü fazla konulmamalıdır. Amonyak miktarının fazla olması kumaşa zarar verebilir. Amonyaklı sudan çıkan buhar ile kadife kumaş nemlendirilmelidir. Nemlenen kumaş yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla fırçalanmalıdır. Böylece kadife kumaş ayrıntılı olarak temizlenmiş olabilecektir. Eğer bu yöntemle çıkmayacak halde lekeler var ise kuru temizlemede kullanılan buhar makineleri tercih edilir.

Kadife elbise temizlenince parlak görünümünün devam etmesi için sirke kullanılmalıdır. Bir kaptaki su içine bir nebze sirke ilave edilip elbise içine konulmalıdır. Bir zaman sirkeli suda bekletilen elbise parlak görüntüsünü uzun zaman kaybetmeyecektir.

 

Çok zorlu olmayan lekelenmeler veyahut tozlanmalarda yumuşak dokulu bir kumaş hafif ıslatılarak yumuşak dokunuşlar ile silinebilir. Kadife kumaş çamaşır makinesinde mutlaka yıkanmamalıdır. Çamaşır makinesinde yıkanan kadife elbiseler dokusunu ve parlaklığını yitirir. Kumaş deformasyona uğrar.

Ütülemesinde ise önemli olan tersten ütülenmektir. Kumaşın özelliği itibarı ile düzden ütülenen elbiseler yanabilir. Kadife elbiseler ütülenmeden önce muhakkak elbisenin temizleme talimatı kontrol edilmeli ve önerilen sıcaklıkta ütülenmelidir. Tersten ütülendiğinde de ısı ayarı ılık olmalıdır. Ütü elbise kumaşının üstüne en direkt basılmadan buharı ile uzaktan kırışıklıkları açılmalıdır. Elbisenin benzer alanında uzun zaman ütüleme yapılmamalıdır. Erişilmesi zor olan bölgeleri için buhar uygulaması yapılmalıdır.

Kadife, kumaş özelliği nedeni ile parlaktır. Bu parlak özelliğinin kaybolmaması için elde çitileme ve sıkma yapılmamalıdır. Kadife elbiseler, ılık bir suda ıslatılarak yumuşak bezle fazla bastırılmadan silinmelidir. Kadife kumaşa yapılacak envaiçeşit çitileme, sıkma ve sert sıkma gibi işlemler, kumaşın özelliğini bozacak ve yıpranmasına neden olabilecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Keten gömlek nasıl temizlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?