Kabak hangi vitaminleri içerir?

Lif açısından zengin olan kabak, kolon sağlığı için de yararlıdır. Kabızlığın önlenmesine yardım eder. Mide ve bağırsaklara yumuşaklı...

 

Sakızkabağı, helvacıkabağı, balkabağı ve asmakabağı gibi çokca değişik çeşidi olan kabak, kabakgiller ailesine ait bir bitki olarak bilinmektedir. Sakızkabağı yemek malzemesi olarak kullanılırken balkabağından ise tatlı yapılmaktadır. Bütün kabak çeşitleri insanların sağlığına yararlı olan zengin besin değerleri içermektedir.

Kabağın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Lif açısından zengin olan kabak, kolon sağlığı için de yararlıdır. Kabızlığın önlenmesine yardım eder. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık vermektedir.

Kabak tam bir kalp dostudur. İçindeki potasyum, magnezyum ve C vitaminiyle yüksek kan basıncının belli bir seviyede tutulmasını sağlamaktadır. Az ölçüde yağ içermesi ve lif açısından zengin olmasının da kalp sağlığı açısından pozitif etkileri vardır.

İçerdiği bir tür antioksidan olan beta karotenin bir çok kanser türüne karşı koruyucu etkisi vardır. Bunlar yemek borusu, gırtlak, mide, mesane ve prostat kanserleridir. C vitamini ek olarak akciğer kanserine yakalanma riskini de azaltır.

İçerdiği C vitamini, soğuk algınlığı ve alerjilere karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Nerede ise hiç kolesterol içermemesi nedeni ile de diyetlerde zayıflamak için kullanılan önemli besinlerden biridir.

Yüksek ölçüde beta karoten ve lutein içerdiğinden göz sağlığı için de yararlı besindir.

Kabak hem vitamin, aynı zamanda mineral deposudur. Folik asit ve C vitamini yönünden gayet zengin olduğu bilinir. Benzer zamanda A ve B vitaminlerini de içermektedir. 100 gram çiğ kabak 16 kalori, 1 gr besin lifi, 3 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 200 IU A vitamini, 17 mg C vitamini, 4.3 mcg K vitamin, 0.1 mg B2 vitamini, 0.5 mg B3 vitamini, 0.2 mg B6 vitamini, 29 mcg folat ve 0.2 mg B5 vitamini içermektedir. Kabak, başta potasyum olmak üzere demir, bakır, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, manganez, çinko gibi çok minerali de içerisinde barındırır. Vücudumuzun toksinlerinden arınmasını sağlayan antioksidanlar kabağın kabuğu, içi ve tohumlarında bol ölçüde bulunmaktadır.

 

Kabağın içerdiği bu zengin besin değerlerinden azami derecede faydalanılması için kabağın doğru biçimde pişirilmesi gerekmektedir. En iyi yöntem, kabağın buharda pişirilmesidir. Sulu kabaklar çiğ olarak rendelenerek salataların içerisinde de kullanabilinir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Gilaburu hangi vitaminleri içerir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?