Judo kıyafetleri nelerdir?

Judo spor sanatında kullanılan kıyafetin ismi “judogi” dir. Kalın keten ya da pamuktan örgülü bir biçimde üretilen özel kumaştan yapı...

 

Judo, Japon felsefesinden meydana gelen, ju-naziklik, esneklik, do- yol, düşünce anlamlarını taşıyıp, esas karşılığı “yumuşaklık yolu” demektir. “Ju” nun içerisinde teknik ve fiziki eğitim vardır. Hiçbir zaman geçtikçe kaba kuvvet yoktur. “Do” ise bu sanatın felsefesini içirir.

Judo spor sanatında kullanılan kıyafetin ismi “judogi” dir. Kalın keten ya da pamuktan örgülü bir biçimde üretilen özel kumaştan yapılmaktadır. Yaka kısmı dövüş sırasında tutulduğu zaman rahatlıkla yırtılmasın diye çok sert bir malzemeden yapılmıştır. Judo kıyafetinin üst tarafına yani cekete “uwagi”, pantolon tarafına “shatagi”, ve kemerine de “obi” denilmektedir. Müsabakalarda müsabıkların ayırt edilmesi için beyaz ve mavi yakalı kıyafetler giyilir. Tüm uzak doğu sporlarında “gi” yani elbise bu biçimde dikilir. Özel olarak judo kıyafetleri daha dayanıklıdır. Çünkü karate ve tekvandoya göre daha kalın kumaştan üretilir.

Judo yapılmış olan alana “dojo” denilir. “Dojo” Japonca da zihni ve fiziki eğitimin yapıldığı okul anlamına gelir. “Tatami” adıyla anılan minder üstünde çalışmalar gerçekleştirilir. Minderin ebatları 14×14 metredir. Judo eğitimi üç değişik kısımda öğrenilir. Her şeyden önce öğretilen düşmedir. Yani rakibi yere atma teknikleri öğretilir. İkinci basamakta öğrenilen atma tekniklerini etkisiz hale getirebilmek için tutma ve kilitleme teknikleri gösterilir. Üçüncü bölümde karşılıklı dövüşme biçiminde bütün teknikler kavratılır.

 

İyi bir judocu olabilmek için de; vakitlerinin çoğunu kamplarda geçirmeliler. Judoda yalnızca teknikleri çalışmak yetmez, bundan hariç ağırlık çalışarak vücudumuzun kondisyonunu güçlendirilmesi gerekmektedir. Vücudumuza esneklik kazandırmak için lastik yöntemlerine yoğunluk vererek dönüşlerin daha hızlı ve estetik yapılmış olması sağlanmaktadır.

Judo eğitiminde kademe kademe yükselerek temelden “Kyu” dan yani çıraklık döneminden “Dan” olarak ifade edilen ustalık dönemine geçiş yapılmaktadır. İlk başlayanlar beyaz kuşakla, altı ayda bir yapılmış olan sınavla; sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi kuşakları mevcuttur. Ustalık dereceleri de 1’den 10’ a kadar kara kuşak takılır. Bu biçimde müsabakalarda kuşak rütbelerine göre karşılaşmalar gerçekleştirilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Apse olmuş diş nasıl belirlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?