Jöle saç döker mi?

Anemiye bağlı demir noksanlığı saç kayıplarına neden olabilir....

 

Saç şekillendirme ürünleri arasında bilhassa erkeklerin daha fazla tercih ettiği jöle, saç dökülmesiyle adı sıkça anılan bir kozmetik. Peki, jöle gerçekten saç döker mi? 

Demir noksanlığı

Anemiye bağlı demir noksanlığı saç kayıplarına neden olabilir.

Jöle nedir? Saç döker mi?

Jölenin ana maddesi jelatindir. Jelatin saç derisine zarar vermeyen bir maddedir. Jöle karışımlarında yer bulan jelatin orasını ise takriben %1’dir. Yani geri kalan %99’luk kısım sudan oluşur. Jöle gibi saç şekillendiricileri saç derisine yahut saç teline nüfuz etmez. O nedenden dolayı saç dökülmelerine neden olmaz. Ama aşırı jöle kullanımı ve jölenin saçta uzun zaman bekletilmesi saç sağlığı açısından tavsiye edilmez.

Saçlar neden dökülür?

Saç dökülmesi saç sağlığı açısından normal süreçtir. Her saç teli belli bir ömre sahiptir. Normal koşullarda, gün içinde takriben 100 saç teli dökülür. Bununla beraber hormonsal sorunlar, tiroit hastalıkları, beslenme düzensizlikleri ve stres de saç dökülmesini tetikleyebilir.

Tiroit hormonu dengesizlikleri

Trioit hormonunun az veya çok salgılanması saç dökülmelerinin sebeplerinden biridir.

Gebelik dönemi

Gebelikle başlayan hormonsal değişimler, bilhassa ilk 2 trimester devrinde saç kayıplarına neden olabilir.

İlaçlar ve çeşitli tedaviler

bazı ilaçlar ve tedaviler yan etki olarak saçları dökebilir.

 

Sağlıklı saç derişinden dökülen saçlar, normal döngüsü içinde tekrar çıkar. Fakat bazı hallerde saç dökülmesi kalıcı olabilir. Kalıcı saç dökülmesi büyük oranda genetik özelliklerimiz ile ilgilidir. Bunun yanında kadınlarda ve erkeklerde görülebilen saç kayıplarının yapısı biri diğerinden değişiktir. Hormonlara bağlı olan bu hal ‘’ erkek tipi saç dökülmesi’’ olarak tanımlanır. Ebeveynlerinde saç dökülmesi problemi olan kimselerin çok büyük bir kısmında saç dökülmesi görülmektedir. Kalıcı saç dökülmesinin sorumlusu ise DHT ismiyle anılan bir hormondur. Genetiğin dışında saç derisi hastalıkları ve mantar gibi sorunlar da saçların geçici olarak dökülmesine neden olabilir.

Düşük östrojen seviyesi

 Hassaten menopoz döneminden sonra görülebilen östrojen seviyesindeki düşüş, bazı hastalıkların sonucu olarak da meydana gelebilir. Androjen hormonunun artış da ‘’ erkek tipi saç dökülmesi’’ olarak bilinen saç kayıplarına neden olabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Dip boya nasıl uygulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?