Jimnastik sporunun kuralları nelerdir?

Daha fazla kadın sporcuların yöneldiği bu spor dalında jimnastikçiler 12x12 metrelik, düşmelere karşı vücudumuza fazla hasar vermeyec...

 

Çoğu zaman kapalı sporlarda aletli ve aletsiz olarak iki değişik biçimde yapılan spor olan jimnastikte belli başlı kurallar vardır.

Aletsiz Jimnastik

Daha fazla kadın sporcuların yöneldiği bu spor dalında jimnastikçiler 12x12 metrelik, düşmelere karşı vücudumuza fazla hasar vermeyecek yumuşak zeminde biri birine bağlı, estetiğin ön planda olduğu hareketler yaparak türlü kategorilerde puanlamaya tabi tutulurlar.

Eski Yunan'da erkeklerin salonlarda çıplak bir biçimde yaptığı hareketlerden yola çıkarak zamanla bazı sporcuların emekleri ve katkılarıyla tanındık bir spor şekline gelen jimnastikte esneklik, denge ve kuvvet çok önemlidir.

Son günlerde jimnastik aletsiz yahut aletli olarak iki kategoriye ayrılır. Aletsiz jimnastikte sporcular minderde dans, takla gibi seri ve estetik hareketler yaparlar. Aletli jimnastikte ise estetiğin ön planda olduğu kurdele, çember, top ve lobut kullanılarak yapılmış olan hareketlerin yanında ek olarak kuvvet ve dengenin ön plana çıktığı barfiks, kulplu beygir ve paralel bar gibi aletler kullanılmaktadır.

Aletli Jimnastik

Aletli jimnastikte cinsiyet farketmeksizin herkes istediği aletle yarışabilir. Ama erkek ve kadınların kendi özelliklerine göre yöneldikleri alanlar çoğu zaman farklıdır. Özel olarak kadınlar ritmik jimnastik olarak bilinen top, ip, kurdele, lobut, çember kullanılarak yapılmış olan sporda çoğunluktadır. Orada da puanlamaya tabi tutulan sporcuların özgünlükleri ve yaptıkları hareketlerin zorluklarıdır.

 

Kuvvet ve dengenin ön planda olduğu barfiks, atlama beygiri, kulplu beygir, paralel bar ve halka ile yapılmış olan hareketleri erkekler daha fazla tercih eder. Aletli jimnastiğin bu tarafında bazı rakamlara dikkatli olunması gerekmektedir. Bu rakamların değişik aletler için sıralanışı;

Barfiks hareketi yerden 2,55 metre yükseklikte ve 2,40 metre uzunlukta yere paralel olan esnek bir çelik çubuk üstünde yapılmaktadır. Sporcu barfiksin etrafında seri bir biçimde dönerek puan alır.

Paralel bar ise yerden 1.75 metre yükseklikte olup sporcu bu barın üstünde dönme, sallanma, takla atma gibi türlü zor hareketler yapar.

Kulplu beygirde, yere sıkıca yerleştirilmiş ve üstünde kollar arasında 40-45 cm mesafede iki kulp bulunan alette iki kulp güzelce kavranarak güç ve dengenin ön plana çıktığı türlü hareketler yapılmaktadır.

Atlama beygiri ise kulplu beygire benzer ama kulpsuz ve yerden daha yüksek olan bir çeşittir. Sporcular bu alette kısa bir zaman içinde havaya sıçrayıp, takla, salto gibi hareketlerin sonrasında düşmeden iki ayağı üstünde mindere inmek zorundadır.

Halka hareketinde de yukarıdan sarkan iki halkaya tutunarak sporcular kendilerini kaldırır ve bazı denge hareketlerinin sonrasında atlama beygirinde olduğu gibi salto hareketleriyle yere iner.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Gülle atma nasıl bir spordur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?