Japon balığı neden hastalanır?

Bütün bu çevresel faktörlerin peşi sıra mantar, parazit ve bakteriler de Japon balığınızın hastalanmasına neden olabilmektedir. Bu ma...

 

Balık severlerin akvaryumları için en fazla tercih ettiği türlerden biri olan Japon balıklarının çok değişik hastalıkları ve bunların türlü nedenleri vardır.

Bütün bu çevresel faktörlerin peşi sıra mantar, parazit ve bakteriler de Japon balığınızın hastalanmasına neden olabilmektedir. Bu mantar, parazit ve bakteriler sonucu balığınız balık sülüğü, balık yengeci, kara benek, beyaz benek, patlak göz, kuyruk çürümesi, pul dökülmesi, balık veremi ve ağız yaraları gibi hastalıklara yakalanabilirler. Bu tarz hastalıklar balığınıza akvaryumunuza yeni almış olduğunuz bir balıktan gelebileceği gibi akvaryuma eklenen bitkiler, alınan süs objeleri veya canlı yemler yoluyla balığınızı ayrıca bütün akvaryumunuzu hasta edebilir, balıklarınızın ölmesine yol açabilir.

Peki, bu hastalıklar için alınacak önlemler nelerdir? Her şeyden önce önem vermeniz gerekli olan konu tabii ki ki akvaryum temizliği. Yeni eklenecek bitki veya obje kesinlikle 1 buçuk saate yakın bir zaman dezenfektan eklenmiş suda bekletilmelidir. Onun dışında kaynağını belirsiz canlı yemlerden uzak durulmalıdır. Siz de bu konulara dikkati açarak balığınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yeni Japon balığı aldığınızda her şeyden önce dikkatinizi açmanız gerekli olan konu almış olduğunuz balıkları hemen akvaryuma bırakmamanız. Balıkları poşeti ile akvaryuma bırakıp poşetteki suyla akvaryum suyunun benzer sıcaklıkta olmasını sağlamalısınız. Tersi halinde Japon balığınız suyun dibine çökecek bu hal da balığınızın mantar veyahut benek hastalığı kapmasına yol açacaktır. Diğer bir çevresel neden balığınıza vermiş olduğunuz fazla yemlerdir. Japon balıkları her daim yeme açtır ve sizin gün içerisinde 2-3 öğünden fazla yapmış olduğunuz yemleme balığınızın yağ kütlesini arttırıp şişmanlamasını sağlarken; siz sağlıklı biçimde büyüyor zannetseniz bile ömrünü kısaltarak erken ölmesine yol açacaktır. Yem konusunda dikkatli olunması gerekli olan önemli konulardan biri de yemin kaliteli olmasıdır. Çünkü kalitesiz seçilen yemler balığınızın renk kaybına ve hızlı kabız olmasına neden olur. Ek olarak Japon balıkları sıcaklıklara ve sıcaklık değişikliklerine fazlasıyla hızlı reaksiyon gösterirler. Akvaryum sıcaklığının çok soğuk yahut aşırı sıcak olması halinde balığınız etkilenip hasta olabilecektir.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kedilerde ishal nasıl geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?