Istakoz nasıl avlanır?

 Kabuğunun sert olmasından ötürü zıpkın ile vurmak kolay değildir. Amatör avcılar bu yöntemi tercih etmezler. Ek olarak zıpkın ile vu...

 

Ilık sularda yaşayan ıstakozlar Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde bulunurlar. Gayet lezzetli bu deniz canlısı genel olarak Marmara Adaları'nın taşlık kıyılarında, Çanakkale ve İstanbul Boğazları'nda avlanır. Istakozlar yazın kayalıklara çekilir. Kışın ise suların derinliğine inerler. Fanyalı ağ, ıstakoz sepeti, el ile toplama, zıpkın ve dolanan kakıç ile yakalanırlar. 

Zıpkın İle Avlama

 Kabuğunun sert olmasından ötürü zıpkın ile vurmak kolay değildir. Amatör avcılar bu yöntemi tercih etmezler. Ek olarak zıpkın ile vurulan ıstakoz parçalanır. Kötü görüntü oluşur. Lezzet avcıları etin parçalanacağını düşündükleri için zıpkın ile avlama yöntemine başvurmazlar.

Istakoz Sepeti İle Avlama

En fazla tercih edilen avlama türüdür. Değişik şekil ve boyuttaki ıstakoz sepetleri yem ile doldurularak denize bırakılır. Takriben yirmi dk sonra denizden alınır. Daha sonrasında sepetlere tekrar yem koyulur ve denize atılır. Bu biçimde avlama işlemine devam edilmiş olur. Istakoz sepetleri kuru bir biçimde denize bırakılmaz. Kuru olan sepet denizin içinde suya battıkça ses çıkarır. Istakoz bu sesi duyar ve sepetten korkar. Sepete girmek istemez. 

El İle Toplama

Istakoz avlamayı alışkanlık şekline getirmiş kişiler bu yöntemi tercih ederler. Kabuğu sert olduğundan ötürü ele alınması kolaydır. Ama kıskaçları ile eli sıkıştırması olasılığı yüksektir. 

 

Dolanan Kalkıç İle Avlama

 1 metre uzunluğunda olan kargının uç bölümüne eski barbunya ağı bağlanır. Ortasına yem sabitlenir. Bu sisteme de dolanan kakıç ismi verilir. 

Istakozlar geceleri avlanırlar. Aydınlık gecelerde yemlerini kolay bir şekilde bulurlar. Dolgun bir görüntüye kavuşurlar. Ama karanlık gecelerde zorlanırlar. Bu hal görünümlerinin zayıf olmasına neden olur. Bu neden ile de ıstakoz avlamak için en ideal zaman aydınlık gecelerdir. Yavru ıstakozların kabuk değiştirme dönemleri vardır ve senede bir defa gerçekleşir. Yavru ıstakozların en savunmasız olduğu böyle zamanlarda avcılar hazır halde bekler. Istakoz avı için en ideal zaman mayıs ve temmuz ayları arasındaki zamandır.

Fanyalı Ağ İle Avlama

 Küçük gözlü tor ağın ön ve arkasına yerleştirilirler. Büyük gözlüdürler. Geniş olması en ehemmiyetli özelliğidir. Fanyalı ağ üç katlı uzatma ağı olarak da bilinir. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Satranç çeşitleri nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?