İş yeri açmak için neler gereklidir?

Bir iş yeri açmaya karar verildiğinde yapılması gerekli olan ilk iş yapacağınız işe uygun mekan almak veya kiralamaktır. İhtiyaç olac...

 

Klasik işletmeyi hayata geçirmenin temel aşamalarından birisi iş yeri açmaktır. İş yeri açmak için türlü kararlar alınmalıdır. Bu aşamalarda zorlu ve bürokrasi ile dolu bir süreçten de geçilmektedir. Bu süreçleri sizin için özetledim.

Bir iş yeri açmaya karar verildiğinde yapılması gerekli olan ilk iş yapacağınız işe uygun mekan almak veya kiralamaktır. İhtiyaç olacak ise depo da tutulmalıdır ve mümkün ise bu depo ulaşım maliyetini azaltmak için iş yerine yakın olmalıdır. İkinci kısım güvenilir bir muhasebeci almak veya bir muhasebeci ile anlaşılarak defter tutma yetkisi verilmelidir. Bundan sonra vergi dairesine başvurulur. Vergi dairesinden alınan form iş yerini açacak olan müteşebbis tarafından imzalanır. Eğer bu form muhasebeci aracılığıyla düzenleniyorsa hem müteşebbisin aynı zamanda muhasebecinin imzası gerekir. Ek olarak işe başlama bildirimi adı verilen bu formda; iş yeri tapusu yahut kira kontratı, işe başlayan kişinin noter onaylı imza sirküsü, ikemetgah ilmühaberi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve işe başlama formu evrakları tamamlanmalıdır. Bu evraklar teslim edildikten sonra yoklama memuru adı verilen çalışan tarafından onaylanır. Sonrasında fatura ve irsaliye bastırılmalıdır. Bu aşamalar tamamlandığında "vergi levhası" alınır. Yazar kasa alınması gerekir. Bu yazar kasayı da vergi dairesine işletmek gerekir 

 

Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olurken; nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah ilmuhaberi, vergi levasının aslı veya fotokopisi, 3 adet vesikalık fotoğraf ve var ise ticari araç ruhsatı istenmektedir. Bu aşamalardan sonra belediyece görevlendirilen zabıta iş yeriniz ile ilgili yüz ölçümü, kaç metrekare olduğu, panonuzun boyutu gibi bilgileri iş yerinize gelerek inceler ve size ruhsat alacağınız günü açıklar. 

İş yeri açılış ruhsatı için belediyeye müracaat edilmelidir. Belediye başkanlığına bir dilekçe yazılır, ticaret sicil kaydı fotokopisi, iş yerini açan kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı, vergi levhası ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile belediyeye teslim edilir. Belediye müteşebbisten ek olarak bazı işlemler istemektedir. Bunlar çöp vergisi mükellefi, esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt olma gibi işlemlerdir. 

Bağ-kur gerektiren işlemler için Bağ-Kur'a başvurulur ve Bağ-Kur'a girişi belgesi alınıp onaylattırılması gerekmektedir. Her ticaret yapan iş yeri sahibi ticaret odasına açılış gününden başlayarak 15 günün içerisinde kayıt olmak zorundadır. Bu kayıtta ticari faaliyet alanı, işletme merkezi, ticaret ünvanını tescil ve ilan ettirilmelidir. İmza yetkisi noterde onaylandıktan sonra sicil memuruna verilir. Bu aşamalarda; vergi levhası fotokopisi, 2 adet imza beyannamesi, kira kontratı yahut iş yeri tapusu, ikemetgah ilmuhaberi, nüfus kayıt örneği, ticari defterin noter tasdik bölümünün örneği, oda tarafından verilen dilekçe ve taahhütname istenilmektedir. 

Bu aşamalardan sonra iş yerinizi açıp, işletmek için (özel haller hariç) bir engeliniz kalmamıştır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Tefe nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?