İnek sütü nasıl kaynatılır?

Sütünden en fazla faydalanılan canlılar arasında ise inekler ilk sırayı alır. İneklerden sağılan sütler, içlerindeki zararlı mikroorg...

 

Memeli canlıların yavrularını besledikleri süt, dişilerin vücutları tarafından salgılanan bir sıvıdır. Temel olarak içeriğinin büyük kısmı sudan oluşan süt, bunun yanı sıra protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin öğelerini de içerir. Ek olarak süt kalsiyum, fosfor, potasyum ve çinko mineralleri ile A, D, E, K ve B vitaminleri yönünden da zengindir. Bu besleyici özelliklerinden ötürü insanlar binlerce yıldır bazı canlıların sütlerini besin maddesi olarak kullanmaktadırlar. Bu canlılardan elde edilen süt direkt içilerek tüketilebileceği gibi bu sütten yoğurt, peynir ve tereyağı gibi besin maddeleri de elde edilmektedir.

Sütünden en fazla faydalanılan canlılar arasında ise inekler ilk sırayı alır. İneklerden sağılan sütler, içlerindeki zararlı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi için fabrikalarda pastörizasyon ve UHT gibi işlemlerden geçirildikten sonra ambalajlanarak satışa sunulurlar. Buna ek olarak ineklerden sağılan sütler çiğ olarak üreticilerden temin edilebilmektedir. Lakin bu çiğ sütlerin tüketilmeden önce evde ısıl işlemden geçirilmesi gerekmektedir.

İnek sütü içerisinde yer alan mikroorganizmaların bir kısmı sütün kendisinden gelirken kalan kısmı da ineğin memesinden, süt sağan kişinin elinden veyahut sütün sağıldığı ortamdan gelebilir. Bu mikroorganizmalardan kurtulmak içinse sütün ısıtılması gerekmektedir. Fakat sütün ısıtılması işlemi ne kadar yüksek derecelere kadar yapılırsa ve ne kadar uzun sürerse, sütte bulunan enzimler ve proteinler de zarar görür. Bundan dolayı evde süt ısıtılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

 

İnek Sütü Nasıl Kaynatılmalıdır?

Süt kaynatılmadan önce bir tülbent veyahut ince gözenekli temiz bez yardımı ile süzülerek içerisindeki partiküllerden arındırılmalıdır. Bu biçimde sütün mekanik olarak temizlenmesi sağlanmış olur.

Süt kaynatılacak tencerenin ağzı zeytinyağı ile silinirse yahut tencerenin üstüne bir tahta kaşık yerleştirilirse, bu işlemler sütün taşmasını engeller.

Süt takribî 100 derecede kaynar. Eğer süt kaynatılmak isteniyorsa da, süt kaynadıktan beş dakika sonra altı kapatılmalıdır. Bu biçimde süt, besin değerini fazla kaybetmeden sağlıklı hale getirilmiş olur.

Sütün ısıtılması için en ideal sıcaklık değeri 70-72 derecedir. Sütün besin değerini kaybetmemesi için süt bu sıcaklığa geldiği zaman altı kısılarak sıcaklık kontrol edilmeli ve ısıtma işlemi 15-20 dakikayı geçmemelidir. Bu süre dolduktan sonra sütün altı kapatılarak kullanıma hazır, sağlıklı süt elde edilmiş olur. Sıcaklık kontrolü içinse piyasadaki yemek termometreleri kullanılabilmektedir.

Süt koymak için geniş ve temiz tencere seçilmeli, tencerenin içerisi önce su ile çalkalanmalıdır. Bu işlem sütün tencereye yapışıp yanmasını engeller.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Gilaburu suyunun faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?