İmaj yönetimi nedir?

İmajı dış görünüş olarak niteleyenler vardır. Ama imaj görüntü, samimiyet ve doğallık ile iç içedir. İmaj üzerimize giydiğimiz ve ist...

 

İmaj, iletişim durumunda olduğumuz  kişilerin, hafızalarında bizim ile ilgili oluşturdukları izlenimlerinin bütünüdür. Diğer bir ifade ile kişinin kendini dış dünyada gösterme biçimidir. Bir birey olarak sahip olduğumuz fiziki özelliklerimiz, karakterimiz doğuştan gelir ve bu özelliklerimizin başka insanlar  tarafından nasıl algılanacağını kontrol edebilmek mümkündür.

İmajı dış görünüş olarak niteleyenler vardır. Ama imaj görüntü, samimiyet ve doğallık ile iç içedir. İmaj üzerimize giydiğimiz ve istediğimizde çıkarabildiğimiz bir giysi değil kişiliğimizin bir parçasıdır. Sürekli her halde bizimledir ve bizim adımıza iletişime geçmektedir.

Bu konu başlığında bir de imaj kırıcılardan söz etmek mümkündür. Negatif izlenim bırakan, benzer zamanda negatif algı oluşmasına neden olan unsurlar imaj kırıcılar olarak bilinmektedir. İmaj kırıcılar, kişi hakkında negatif düşüncelere neden olur.

İmaj yönetimi ise, kimselerin başkaları üstünde bıraktıkları izlenimleri etkilemek için uğraştıkları bir süreç olarak dile getirilmektedir. İmaj yönetimi, esasen insanların kendi kendini yönetimidir. Esasen kişinin kendini nasıl gördüğü, daha doğrusu nasıl görmek istediği, başkalarının kişiyi nasıl gördüğü ve başkalarının kişiyi nasıl görmek istediğinin yönetimidir.

İmaj yönetiminde temel olan kişinin kendini, benzer zamanda da kişiliğini tanımasıdır. Kişilik kişinin, kendisine ait psikolojik ve bedensel özelliklerinin tümüdür.  Diğerlerinin bizi algılamas,ı bizim kendimizi nasıl algıladığımızla ilgilidir. Başarıya ulaşmış bir imaj yönetimi, imajı meydana getiren öğelerin bilinmesiyle yakından ilgilidir. İmajı meydana getiren öğeler benzer zamanda başkalarının görüşlerini de etkileyebilme imkanı vermektedir.

 

İmajın oluşmasına etken bir çok öğe vardır. Beden dili, mesafenin kullanımı, renk seçimi, kıyafet tercihi, makyajı, fiziki özellikleri, kendine ait kokusu, ses tonu yani kişiye özgü her  ayrıntı imajın bir parçası olarak karşımızda belirmektedir. İmajın öğelerini sözel öğeler ve sözel olmayan öğeler olarak gruplayabiliriz. Sözel olmayan imaj kaynağı beden dilidir. İmajın oluşturulmasında ve oturmasında beden dilinin önemi vardır. Hissedilenlerin kelimelere dökülmediği hallerde bir bakış veyahut bir mimik yüzlerce kelimeden daha fazla anlam taşımaktadır. Kelimelerin tercihi ve bu kelimeleri söylerken kullanılan vurgu ve tonlama, imajın sözel öğelerini oluşturur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Musiad nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 erkan,

daha çok toplumun ön planında bulunan kişilerin, yazarların, siyasilerin, sanatçıların ve benzeri meşhurların, markalaşma amacıdır diyebilirim.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?