İlahiyat mezunları ne iş yapar?

İlahiyat bölümü; 4 senelik bir lisans programından oluşur. İlk sene ortak ve zorunlu derslerle beraber İlahiyata Giriş gibi birkaç te...

 

Üniversite eğitimini Din Bililmleri üstüne almak isteyenler için İlahiyat bölümü iyi bir tercihtir. Bu kısım; çoğu üniversitede yalnız olarak Fakülte olma özelliğine sahip olduğundan ötürü okulun fakülteye sunduğu imkanlardan çok çok verimli halde faydalanabilir. 

İlahiyat bölümü; 4 senelik bir lisans programından oluşur. İlk sene ortak ve zorunlu derslerle beraber İlahiyata Giriş gibi birkaç temel ve kavram ağırlıklı ders verilir. İkinci senede Hadis ve Siyer dersleri okutulur. İslam Edebiyatı incelenir. Araştırma ödevleri sıkça verilir. Öğrenciler yazılı sınavlardan çok araştırma proje ödevleri ile ölçülürler. Üçüncü sınıfta Din Eğitimi, Din Sosyolojisi ve İslam Hukuku dersleri okutulur. Tasavvuf ve Din Felsefesi'ne ağırlık verilir. Son sınıfta öğrenciler uzmanlık alanlarını oluşturmaktadır ve buna yönelik seçmeli dersler almaya başlarlar. Kuran, Siyer, Din Felsefesi gibi konular altında dersler mevcuttur.

İlahiyat kısmına yerleşebilmek için üniversite sınavının yalnızca ilk safhasına hazırlanmak gerekmektedir. Gereken puanı almak için YGS'ye girmek yeterlidir. Alan ölçümü için ikinci safha olan LYS'ye girmeye gerek yoktur. İlahiyat bölgeleri YGS - 4 puanıyla alım yapar. 

Diyanet İşleri Başkanlığı da KPSS ile İlahiyatçı alımı yapar. Ek olarak kurum bünyesinde türlü sınavlar da düzenlenir. Camilerde imam, görevli olarak çalışırlar. Sahada dini turizm rehberi olabilirler. Umre ve Hac ziyaretlerinde rehberlik yapabilirler. 

 

Kamuda öğretmen olmak için ek olarak Pedagojik Formasyon Sertifikası almak gerekmektedir. Bu sertifika için üniversiteler belli devirlerde başvuru kabul ederler. Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görev almak için KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve ÖABT'ye girmek gerekmektedir. KPSSP121 puan çeşidi ile atama olur. Benzer zamanda özel okullarda da Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak da çalışabilirler.

Bu bölümü bitirmiş olunca türlü sektörlerde çalışma imkanı vardır. Kamuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı; İlahiyatçı alımı yapar. Türlü yayın evlerinde felsefe ve sosyoloji ağırlıklı yazılar yazabilirler. Buna ek olarak dini içerikli dergi editörlüğü de yapabilirler. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Reklamcılık mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?