İlaç zehirlenmesi belirtileri

Eğer bunlardan hiçbiri yapılamazsa derhal kusma seçeneğine gidilmelidir. Bunu yapmak için işaret parmağını boğazdan aşağı doğru küçük...

 

Doğal, kimyevi yahut fiziki nitelikte olan bir madde vücudumuza girip kısa yahut uzun zaman nihayetinde yerel (lokal) yahut genel hasar vererek ölüme kadar gidebilecek derecede etkiliyse bu maddelere zehir bu olaya da zehirlenme denir. En sık görülebilen zehirlenme türlerinin başında ilaç zehirlenmeleri (kimyevi zehirlenme) gelir. 

Belirtileri Nelerdir?

Eğer bunlardan hiçbiri yapılamazsa derhal kusma seçeneğine gidilmelidir. Bunu yapmak için işaret parmağını boğazdan aşağı doğru küçük dile değecek halde sokmak gerekmektedir. Tuzlu su karşımı ya da sıcağa yakın su içmeye çalışmak da kusmaya yardım edebilir. Kustuktan sonra hemen ılık veyahut soğuk süt içmeye çalışılmalıdır. Devamında ise kullanılan ilacın kendisi, ilaç kutusu yahut prospektüsü alınmak suretiyle en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır.

İlaç zehirlenmeleri sindirim yolu zehirlenmeleri grubunda değerlendirilir. Bu tür zehirlenmelerde etki kısa zamanda görülmektedir. Hepsinden önce baş dönmesi, mide bulanması, halsizlik, çift görme, vücut ısısında ani yükselme, terleme ve aynı süre içinde üşüme, bilinç kaybı gibi semptomlarla meydana gelen ilaç zehirlenmesi hemen müdahale edilmezse kalcı hasarlara veyahut ölüme kadar gidebilen sonuçlara yol açabilir.

Bu belirtiler görüldüğünde her şeyden önce hemen en yakındaki kişi/kişilerden yardım istenmelidir. Bilinç kapanmadan ne tür bir ilaç ve bu ilacın ne zaman, ne kadar alındığı söylenmelidir. Çevrede kimse yoksa derhal 112 acil servis aranarak konum ve hal bildirilmelidir.

 

Eğer hastanın bilinci yerinde değilse derhal 112 acil servis aranarak hastanın durumu, ne tür ve ne dozda ilaç aldığı gibi bilgiler verilmeli ve yardımın gelmesini bekleyene kadar hastanın nefes almasını kolaylaştıracak koma pozisyonu adı verilen pozisyonda beklemesi sağlanmalıdır. Bu pozisyonda hasta sağ tarafına yatırılır. Sol bacağı karın hizasına kadar yukarı dizden bükülecek şekle getirilir. Sağ kol kafanın altına sağ yanağa gelecek biçimde konulurken sol eliyle de hastanın çene altına destek verilerek kusma gibi bir halde boğulması engellenir. Ek olarak arka tarafına da geri doğru düşmemesi için destek verilir.

Neden Olur?

İlaçlar her ne kadar hastalıkları iyileştirmek için yapılsa da bazen bilinçsiz tüketim, aşırı dozda ilaç alımı, kullanma tarihi geçmiş veyahut çevresel faktörler sonucu bozulmuş ilaçların tüketilmesi, vücudumuzun ilaca karşı reaksiyon gösterebilmesi gibi sebeplerle zehirlenme yaşanabilir. Hepsinden önce bu hale maruz kalmamak için hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanmamak, belirtilmiş dozlardan fazla ilaç almamak, ilaçları bozulmalarına yol açacak aşırı nemli yahut direkt güneş ışığının geldiği yerlerde bırakmamak, çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmek, tüketmeden önce kesinlikle son kullanma tarihini kontrol etmek gerekmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Amenore hastalığı nedenleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?