İğde nerelerde yetişir?

İğde meyvesi daha fazla kurak toprak istediği için ek olarak bir sulama ihtiyacı olmaz. Ek olarak iğde topraktaki azotu kökleri ile ç...

 

Çok eski zamanlardan beri insanların sağlığına yararları ile bilinen bir meyve olan iğde, yapraklarının biçimi, renkleri ve güzel görüntüsü ile de dikkatleri üstüne çeker. Böbrek rahatsızlığı ile beraber çok hastalığa iyi geldiği bilinir. İğdenin en ehemmiyetli özelliği azotu kökünde depolayabilmesidir. Bu neden ile besin açısından çok zengin olmayan topraklarda bile yetiştirilebilir. Yetiştirildiği alanda güzel kokusu ile de kendisinden bahsettiren iğde meyvesi hangi kısımlarda yetiştirilir?

Bakımı

İğde meyvesi daha fazla kurak toprak istediği için ek olarak bir sulama ihtiyacı olmaz. Ek olarak iğde topraktaki azotu kökleri ile çektiği için gübre takviyesine de ihtiyaç duymaz.

Türkiye’de ve Dünya ülkelerinde türlü yerlerde yetiştiriciliği yapılmış olan iğdenin faydaları da saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bunlardan birkaçı şöyledir;

Daha fazla kış mevsimindeki aylarda rastladığımız soğuk algınlığı ve grip için çok yararlıdır.

Egzama şikayetlerini azaltır, erkek ve kadınlardaki cinsel gücü arttırmaktadır.

C vitamini yönünden gayet zengin olan bu meyve vücut direnci için büyük önem taşır.

Meyvenin kendisi olduğu gibi yaprakları ile hazırlanan çayıda böbrek rahatsızlıklarına çok güzel geldiği bilinir.

İdrar yollarında rahatsızlıkları olan ve bağırsaklarında problem yaşayan kimseler için birebirdir.

Yetiştirilme Alanı

 

Türkiye’ de en fazla Güneydoğu ve İç Anadolu Bölümünde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya’da ise Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak bilineni Japon iğdesi ve Kırmızı iğdedir. Bu iğdeler daha kırmızımsı bir renktedir ve böğürtlene benzeyen bir görünümü vardır.

İklimi

Hassaten karasal iklimin hakim olduğu bölümlerde yetiştirilirse daha fazla verim alınır.

Yapısı

 İğde çeşitleri ile beraber yapısında da farklılıklar göstermektedir. Örnek vermek gerekirse kuş iğdesinin yaprakları uzun ve dardır, kenarlarında küçük tüyler bulunmaktadır. Dalları dikenlidir. Bu neden ile daha fazla bahçe kenarlarında çit görevi görmesi gayesi ile de dikilir. Haziran sonu Temmuz başı gibi çiçek açarlar ve çiçeklerinin yapraklarının iç tarafı sarı, dışı ise gümüş rengindedir.

 Çeşitleri

İğdenin biçimi ve yetiştirildiği bölüm yönünden çok türü bulunmaktadır. Bunlardan en bilinen olarak bilinenleri; kuş iğdesi, sultan iğdesi, kırmızı iğde ve Japon iğdesidir. İğde nerdeyse her yerde yetiştirilebilme imkanı olan bir meyvedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?