İğde nasıl bir bitkidir?

İğdenin Avrupa, Asya ve Amerika’da yetişen 40’a yakın doğal çeşidi bulunmaktadır. Çeşidine göre çalı veyahut ağaç formunda olan bitki...

 

Botanikteki adıyla elaegnus olarak bilinen iğde, bu türden gelen ağaçların geneline verilen isimdir. Kökleri ile azotu depolayabilen iğde ağacı kireçli topraklar gibi en zorlu toprak şartlarında bile yetişebilir. Kuraklığa sağlam olması nedeni ile erozyonla mücadelede kullanılan bitkilerden biridir. Türkiye’de genellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölümlerinde yetiştirilen iğdenin, süs ağacı olarak peyzaj uygulamalarında kullanımı da yaygındır. Bunun yanında bütün iklim şartları ve toprak türlerinde yetiştirilebilir.

İğde nasıl bir bitkidir?

İğdenin Avrupa, Asya ve Amerika’da yetişen 40’a yakın doğal çeşidi bulunmaktadır. Çeşidine göre çalı veyahut ağaç formunda olan bitkinin yaprakları sarmal dizilişe sahip ve üstü gümüş renkli tüylerle kaplıdır. Çan şeklini andıran çiçekleri hayli yoğun ve keskin bir kokuya sahiptir. İğdenin meyvesi ise açık kahverengi ve sert çekirdeklidir. İğdenin meyvesi hem besin olarak aynı zamanda geleneksel uygulamalarda ilaç olarak kullanılmaktadır. Bununla beraber iğde çiçeği ve çekirdeklerden elde edilen iğde yağının da tedavi edici özelliklere sahip olduğu bilinir. Çiçeklerden elde edilen yoğun kokulu uçucu yağı yoğun olarak kozmetik sanayi ve parfümeride kullanılmaktadır.

İğdenin faydaları nelerdir?

İğde meyveleri başta C vitamini olmak üzere A, E vitaminleri, mineraller flavonoidler ve diğer biyo-aktif bileşikler açısından çok zengin kaynaktır. İğde yaprakları ve sapları astım, öksürük, ishal, hemoroit tedavisinde kullanılır. Büzücü etkiye sahip olan kökleri ise yara ve alerji tedavisinde etkili olmaktadır.

 

İğde çiçekleri kaynatılıp balla birlikte tüketildiğinde göğsü yumuşatır ve öksürüğü azaltır. Egzamanın neden olduğu şikayetleri hafifletmeye yardım etmektedir.

Antiseptik özelliğiyle yaraların kısa zamanda iyileşmesini sağlamaktadır.

Ağız yaraları ve uçuğun tedavisinde doğal tentürdür.

C vitamini deposudur. Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Hastalığın neden olduğu şikayetlerin hafif atlatılmasını sağlamaktadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yaprakları gargara olarak kullanıldığı zaman kötü nefes kokusunu giderir. Ağızdaki biyofilm tabakasının neden olduğu şikayetleri önlemektedir.

İshali önlemektedir, bağırsak şikayetlerini giderir.

Vücut direncini arttırır. Kronik yorgunluğa iyi gelir.

İçerdiği antioksidan maddeler ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bağırsak hareketlerini düzenler. Gaz gidericidir.

Yüksek ateşe karşı etkili olmaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yeşil kahve nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?