Hurma nasıl yetiştirilir?

Hurma çeştlerinden bazıları Sugi hurması, Tunus hurması, İran hurması, Cezayir hurması, Kudüs hurması, Bağdat hurması, Siyah Medine h...

 

Palmiyegiller familyasına mensup olan hurma gövdesi kalın, 25 metreye kadar uzayabilen ana vatanı Arap yarımadası ve Kuzey Afrika olan tatlı bir ağaçtır. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle orta kuşakta olmasından ötürü hurma yetişmez. Akdeniz bölümünde yol kenarlarında park ve bahçelerde süs ağacı olarak yetiştirilir.

Hurma Ağacı Yetiştirmek İçin Gerekenler

Averaj bir hurma ağacı 60-70 sene yaşar. Bazı çeşitlerinin ise 100 sene ömrü vardır.

Sıcak havalarda ekilen hurma çekirdeği takriben 1 ay içerinde çimlenmeye başlar.

Sağlıklı hurma ağacı senede takriben 200 kg hurma vermektedir.

Yaz aylarının yüksek sıcaklıklarında sulama yapmak önemlidir. Hurma ağacı suya karşı sağlam olmasına karşın kök gelişiminin daha hızlı ve sağlıklı olması için kimi kez sulama yapılmış olması son derece önemlidir.

Hurma çekirdeğinden palmiye ağacı üretimi yapılmaktadır.

Hurma ağacı bakım isteyen bir ağaçtır. Ağaçların çiçeklenmesi, yaprakların solup solmadığı ve meyvelerin oluşumu dikkatlice takip edilmeli

Hurma ağacı yaprakları geniş yer kapladığı için ağaçlar arası mesafe çok önemlidir. 

Hurma ağacı sıcaklığın ılıman ve eksi derecelere düştüğü kısımlarda meyve vermez, bundan dolayı iklim son derece önemlidir.

Hurma ağacı Akdeniz ikliminin hakim olduğu her bölümde yetişir. Ama her yetişen bölümde hurma ağacı meyvesini vermez. Bu sebeple hurma ağacı üretimi yapılmadan önce üretim yapılacak arazinin toprak ve yer şekilleri bulunan bölgenin iklimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak çok önemlidir.

 

Hurma ağacı büyüme ve olgunlaşma zamanında yüksek sıcaklık isteyen bir ağaçtır.

Hurma ağacı dikildikten sonra ve münasip toprak ve iklim şartları olursa 8 sene sonra meyve vermeye başlar.

Hurma ağacı toprak seçiciliği çok olan bir ağaç çeşidi değildir. Nerede ise her toprakta yetişebilir. Ama humus yönünden zengin, az kireçli, geçirgen, iyi drene olmuş toprak çeşitleri köklerin yayılması ve hurma meyvesi açısından önemlidir.

Hurma çeştlerinden bazıları Sugi hurması, Tunus hurması, İran hurması, Cezayir hurması, Kudüs hurması, Bağdat hurması, Siyah Medine hurması, Dallı Tunus hurması, Acve (peygamber hurması), Yaş hurma, Sufri hurması, Mebrum hurması, Meşruk hurması ve Trabzon hurmasıdır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Ekmek ağacı nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?