Hünnapın faydaları

   ...

 

Hünnap, 4-5 metre yüksekliğinde dikenli bir ağacın, sert çekirdekli, kırmızı kabuklu, iri zeytin şeklinde ve büyüklüğünde bir meyvesidir. Bahar mevsiminde, sarı renkli çiçekler açan, ayrı çanak yapraklı ikiçeneklilerdendir. Meyve etrafa güzel kokular yayar. Ünnap ve çiğde de adı verilen bu meyve özel yetiştirildiği gibi yabani olarak da yetişir. Meyvenin dış kabuğu derimsi bir yapıya sahipken iç kısmı sarı renkli, yumuşak ve tatlıdır. Hünnap ilkbaharda çiçek açmasına karşın meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Anavatanı Suriye’dir. Türkiye de ise Marmara, Bati ve Güney Anadolu’da yetiştiği bilinmektedir.

HÜNNAPIN FAYDALARI 

   

Ateş düşürücü özelliği bulunur.

İç organların su tutmasını azaltarak sakinleşmesini sağlamaktadır.

Düzenli kullanımlarda ten rengini güzelleştirir.

Mide ve bağırsak içerisinde oluşan rahatsızlıklara iyi gelir. Kabızlığa karşı etkili olmaktadır ve idrar söktürücü özelliği vardır.

Stresin azalmasını ve yorgunluğun giderilmesini sağlamaktadır. Uykusuzluğu giderir.

Lipid ve kolestrol düşürücü olarak kullanılır. Yüksek tansiyonun normale dönmesini sağlamaktadır.

Hastalıktan ötürü güçsüz düşmüş bedenin çabucak toparlanmasını sağlamaktadır.

Bronşit ve astım hastalarını rahatlatır. Öksürüğe ve balgama iyi gelir. Soğuk algınlığının hafif atlatılmasını sağlamaktadır.

 

Kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesine yardım eden olur. Kanı temizler ve vücudumuzun rahatlamasını sağlamaktadır.

Hünnap Nasıl Tüketilmeli?

Hünnap ağacın yaprakları kaynatılarak çay olarak da tüketilir. Hünnap çayı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, bronşit ve astıma iyi geldiği bilinmektedir.

Hünnap meyve olarak tüketilebilmektedir. Güneşte kurutulup çerez olarak yahut suda kaynatılıp suyu içilerek de tüketilebilmektedir. İstenilirse reçeli de yapılabilmektedir. Sirke olarak da tüketilmesi mümkündür. Bitkisel ilaç olarak da kullanılmış olduğu bilinmektedir. 21 bütün gün, sabah aç karnına iki adet meyve olarak tüketilmesi kolestrol ve lipidin düşmesini sağlamaktadır.

4 bardak sütün içine 30 gram meyve konularak 15 dk kaynatılarak da tüketilebilmektedir. Bu biçimde gün içinde 4 bardak tüketilmesi öneriliyor.

Hünnap; tanen, tartrat, pektin, müsilaj, c vitamini ve şeker içermektedir. Niacin, riboflavin, tiamin ağır konsantrasyonları ve A vitamini içermektedir. Elma ve narenciyelerden çok çok fazla c vitamini içermektedir. Kalsiyum, demir, bakır, manganez, fosfor, magnezyum , potasyum, sodyum ve çinko minerallerini fazlasıyla içermektedir. Vücudumuzdaki damar sağlığına büyük katkıları olan fenoller ve dokuz bioflavonoid’lerden çok fazla içermektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Ezogelin çorbası tarifi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?