Hidrolik direksiyon nasıl çalışır?

Hidrolik direksiyonlarının çalışma prensibinin temeli yağ ve hidrolik pompaya dayanmaktadır. Ama bu sistemlerin yanında döner valf, d...

 

Araçlara yön verme görevini yerine getiren direksiyon sistemleri, 1900’lü senelerden beri kendini daima geliştirmiştir. İlk otomobil üreticileri direksiyonu direkt tekerlek şaftına bağlamış ve dönüş momentini o biçimde gerçekleştirmiştir. Sonrasında tekerlek ile direksiyon mili arasına dişli çark mekanizması kullanımı gerçekleştirilmiştir. Bu sisteme göre direksiyon mili, tekerlek şaftı üstünde bulunan düz dişli takımına temas etmekteydi. Bu teması sağlayan araç ise küçük dişli ile gerçekleşiyordu. Fakat bu metod lastiklerdeki bütün momentin sürücü tarafından hissedilmesine yol açmaktaydı. Öyle ki kamyon kullanıcıları, yüksek ağırlık nedeniyle araçlarını çeviremiyorlardı. Büyük bir kol kuvveti gerektiren bu işlem modüler direksiyon üretimi zorunlu kılmış ve hidrolik direksiyonlar üretilmiştir.

Hidrolik direksiyonlarının çalışma prensibinin temeli yağ ve hidrolik pompaya dayanmaktadır. Ama bu sistemlerin yanında döner valf, direksiyon kutusu ve kasnak, hidrolik direksiyonun temelini oluşturmaktadır. Direksiyonda dönüş hareketi yapılacağı zaman, hidrolik borulardaki yağ sıkışarak, pompa üstünde bir basınç yaratır. Bu basınç dönüş yönüne göre negatif yada pozitif olur. Oluşan bu basınç değeri pompa hasebiyle kasnağı sağa yada sola çevirmekte kullanılmaktadır. Kasnak ise bir mil yardımıyla direksiyon kutusuna bağlıdır.  Direksiyon kutusu ise aldığı bu mekanik enerjiyi tekerlek şaftına iletir. Böylece tekerlekte hidrolik dönüş hareketi gerçekleştirilmiş olur. Hidrolik sistemlerin en büyük avantajı çok küçük kuvvetler ile çok büyük yükleri etkilemektir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Motor neden yağ eksiltir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?