Hatay usulü kısır nasıl yapılır?

Yanında asma yaprağı, lahana yaprağı, marul yaprağı gibi yeşilliklerin yanı sıra söğüş domates, salatalık ya da kornişon turşu ile se...

 

Bulgur, biber salçası, domates salçası ve türlü yeşilliklerin birlikte yoğurulmasıyla yapılmış olan kısır soğuk bir yemek türüdür. Kısır yaparken pilavlık kalın bulgur yerine köftelik ince bulgur kullanılmaktadır. Sos olarak ise genel olarak limon ve zeytinyağı tercih edilir ama bazı yörelerde limon yerine doğal nar ekşisi de kullanılmaktadır. Kısır yaparken içine isteğe göre pulbiber, karabiber gibi baharatlar da eklenebilir.

Servis önerisi 

Yanında asma yaprağı, lahana yaprağı, marul yaprağı gibi yeşilliklerin yanı sıra söğüş domates, salatalık ya da kornişon turşu ile servis edilmesi önerilmektedir. İsteğe göre limon sıkılabilir. İçecek olarak en fazla tercih edilen ise ev yapımı ayran yahut şalgam suyudur.

Türkiye'de daha fazla İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölümlerinde tüketilen kısırın yapımı yöreden yöreye değişiklik gösterebilir. 

Hatay usulü kısır için gerekli malzemeler 

Hazırlanışı

2 çay bardağı bulgur tepsiye koyulur ve aldığı kadar ılık suyla ıslatılır. Daha sonrasında üstüne bir çorba kaşığı biber salçası ve bir çorba kaşığı domates salçası eklenmektedir ve bulgurun yumuşaması için bir zaman dinlenmeye bırakılır. Bu arada taze soğan, taze nane ve maydonoz ince ince kıyılıp bir kenarda bekletilir. Yaklaşık 15-20 dakika dinlenen bulguru domates ve biber salçası ile birlikte güzelce yoğurup bulgurun yumuşadığına emin olunca üstüne üç çorba kaşığı nar ekşisi ve takriben bir su bardağı zeytinyağı eklenmek suretiyle yoğurmaya devam edilir.(Tadına bakılarak nar ekşisi ve zeytinyağı miktarı damak tadına göre artırılabilir.) Son olarak ince ince kıyılan taze soğan, taze nane, maydonoz ve göz kararı tuz eklenip yoğurularak servise kullanıma hazır duruma getirilir. 

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Sultan lokumu nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?