Hasır tabure nasıl yapılır?

Örgü yaparken dikkatli olunması gerekli olan en ehemmiyetli konu, taburenin kenarlarına gelindiği zaman sazların güzelce sıkışmasını ...

 

Doğu'da ve bilhassa türkiyede köy kahvelerinin sembolü olan hasır tabureler, rahat kullanımı ve otantik görünümüyle modern ev dekorasyonlarında da kullanılmaktadır. İktisadi anlamda hesaplı bir ürün olsa da, kullanacağı üründe kendi emeğini görmek isteyenler için yapımı gayet kolay ve pratik objedir.

Örgü yaparken dikkatli olunması gerekli olan en ehemmiyetli konu, taburenin kenarlarına gelindiği zaman sazların güzelce sıkışmasını ve gergin durmasını sağlamaktır. Bu biçimde sıkı ve uzun zaman dayanıklı tabure elde edilmiş olunur. Taburenin karşılıklı iki kenarı dikey şekilde, serbest bir stille biri birine bağlanır. Daha sonrasında kalan kenarlar da dikey şekilde bağlanırken, önceki kenarların bağlanması için kullanılan sazların bir üstünden, bir altından takriben beş cm eninde aralık bırakılarak, örme işlemine devam edilir. Sazlar bittikçe örme işleminin sürdüğü yerin ucuna saz eklemek gerekmektedir. Bu işlemde dikkat göstermek gerekli olan nokta, ucuna ekleme yapılacak sazın, taburenin alt bölümünde kalabiliyor olmasıdır. Örme işlemi bütün taburenin oturulacak bölümü tamamlandığında bitmiş olur.

Hasır tabure yapımı için yalnızca iki malzemeye ihtiyaç duyulur; kurutulmuş saz ve tabure iskeleti. Kurutulmuş saz için Ağustos, Eylül yahut Ekim ayını beklemek gerekmektedir. Boyları hayli uzun olan sazların, tabure yapımı için orta boylu olanlar tercih edilir.

 

Sazlarla örgü yapımına başlamadan önce, bir marangoz veya ahşap boyama teknikleri verilen kursların yakınlarında bulunan dükkanlardan çıplak tabure iskeleti alınır. İskelet alımı gerçekleştikten sonra, taburenin oturulacak yerinin yapımı için alınan sazların koyulaşana kadar bekletilmesi ve devamında örgü işlemine başlanması gerekmektedir. Hasır tabure yaparken hiçbir yapıştırıcı yahut ek olarak bağlayıcı bir malzeme bulunmadığı için, sazların örme kısmında uygulanması gerekli olan adımların sağlam bir biçimde uygulandığından emin olunmalıdır. Hepsinden önce dört köşesi olan taburenin, biri birine bağlanarak sabitlenmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için türlü yollar vardır ama, yapan kişinin el becerisine ve malzemeye en ideal biçimde yapılmış olması yeterli olur. Köşeler birleştikten sonra tek köşeden sarkan saz ile yatay veya çapraz olarak örme işlemine başlanır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Elma nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?