Hamilelikte mide bulantısı

Sabah vakitlerinde kan şekerinin düşük olması sebebi ile, mide bulantısının en fazla görüldüğü zaman dilimidir. Kimi gebelerde bulant...

 

Mide bulantısı gebeliğin ilk gibi aylarda devamlı rastlanan bir rahatsızlıktır. Hamile bayanların yaklaşık %80'inde görülmektedir. Çoğu zaman hamileliğin 5. ya da 6. haftalarında başlar. Bitişi ise her hamileye göre değişebilir. Birçok hamilede 12. haftadan sonra kesilirken bazı hamilelerde bu şikayet dokuz ay sürebilir. Gebelerin takriben% 10'unda mide bulantısının 9 ay sürdüğü tespit edilmiştir.

Sabah vakitlerinde kan şekerinin düşük olması sebebi ile, mide bulantısının en fazla görüldüğü zaman dilimidir. Kimi gebelerde bulantılar gün boyu sürebilir. Birkaç gün bulantı yaşanmazken tekrar da başlayabilir. Bazı gebeler mide bulantısı ve kusma gibi haller yaşamayabilirler. Bu gebelik döneminde bir problem olduğu anlamına gelmez. Doktor gözetiminde bir problem gözükmüyorsa endişelenmeye gerek yoktur.

Mide bulantısının nedeni tam anlamıyla bilinmemekle birlikte, hamilelikle birlikte artan hormonların mide bulantısında etkili olduğu düşünülmektedir. Özel olarak gebelikle birlikte artan B-HCG hormonun bulantıyla yüksek ilişkisi olduğu düşünülmektedir. İkiz gebeliklerde bu hormon daha çok salgılandığı için mide bulantısı da daha çok görülür. 3. aydan başlayarak B-HCG hormonu azaldığı için mide bulantısının da hafiflediği düşünülmektedir. Hormonların dışında, kokulara duyulan hassasiyet, midenin fazla asit salgılaması, gebelikten kaynaklanan halsizlik, yorgunluk, stres, kan şekerinin düşmesi gibi etkenlerin de mide bulantısını tetikleyebileceği düşünülmektedir. Psikoloji faktörlerin de mide bulantısında etkisi büyüktür.

 

Mide bulantısını hafifletmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Keskin kokulu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kızartmalar çok fazla tercih edilmemelidir. Bu yiyeceklerin yerine hafif ve yağsız besinler tercih edilmelidir. Ekmek, muz, meyve gibi lifli besinler de midenin bastırılmasını sağlayabilir. Sabah yatağın başucunda bisküvi veyahut kraker gibi yiyecekler bulundurulmalı ve uyanır uyanmaz bunlar tüketilmelidir. Yataktan kalkmadan 15-20 dakika beklenirse kan şekerinin normale dönmesi ve mide bulantısının geçmesi sağlanabilir. Haşlanmış patates, pirinç pilavı, makarna, peynir, yoğurt, zencefil çayı gibi besinler de mide bulantısına iyi gelen besinler arasında gösterilebilir.

Bazı hamile kadınlar, mide bulantısı ve öğürmelerin bebeğe zarar verdiğini düşünür. Bazı hamile kadınlar de mide bulantısından ötürü yeterli beslenemedikleri için bebeğimizin gelişimi için endişe duyarlar. Endişe edilecek bir hal yoktur. İlk aylarda anne adayları kilo verseler bile birkaç ay sonra mide bulantıları hafifleyince bu hal düzelir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamilelikte egzersizin faydaları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?