Halıdan küf lekesi nasıl çıkar?

Eğer halınızda küflenme oluşmuşsa ve bu küflenme ileri düzeyde değilse sorunun çözümü var olan. Temizlenmeyen küf lekeleri yalnızca k...

 

Küf kelimesi işitildiğinde insanları mutsuz eden, can sıkıcı bir kelimedir. Oluştuğu nesneye bağlı olarak küf genel olarak uzun zaman ıslak kalmıs, kapalı ve rutubet içeren bir ortamda bulunan eşyalarda oluşan mantarlardır. Halı ıslak olmasa bile iyi havalandırılmadığı zaman halılarınızda küflenme oluşabilir.

Eğer halınızda küflenme oluşmuşsa ve bu küflenme ileri düzeyde değilse sorunun çözümü var olan. Temizlenmeyen küf lekeleri yalnızca kötü koku oluşturmakla kalmaz halılarınızın renginde de bir açılmaya yol açacaktır. Bu zarar çürümeye kadar ilerleyebilir. Halılarımızı temizlemek için her şeyden önce;

Oluşan küflenmenin kabasını alabilmek için halınızın küflü bölgesini diş fırçası benzeri sert bir fırça ile fırçalayınız veyahut elektrikli süpürge ile bu bölgeyi süpürünüz. Küfün tam olarak çekildiğinden emin olunuz, geride atık bırakmamaya özen gösteriniz. 

Eğer bu metodlar ile küf lekesinden kurtulamadıysanız bir yöntem daha var olan ki bu diğerine göre biraz riskli olabilir. Su bardağının 1/4üne çamaşır suyu, kalan tarafına da su doldurun. Eğer küf halınızın arka yüzeyinde de mevcutsa ilk önce arka yüzeyini ovunuz. Daha sonrasında ön yüzeyini ovarak küf lekesinden kurtulmayı deneyiniz. Bu biçimde halınızdaki küflenmeden tamamıyla kurtulabilirsiniz. 

Hazırladığınız bu deterjanlı karışımı temiz, beyaz bir bez, havlu veyahut kağıt havlu yardımıyla emdirin ve halınızın küflü bölgesini siliniz. Küfün tekrar oluşmaması adına küf öldürücü özelliği olan bir dezenfektan kullanmanız yararlı olacaktır.

 

Bu işlemlerin sonrasında halınızı imkanlar el verdiği sürece az suyla temizleyiniz. Müdahele ettiğiniz halının bu bölgesinin ıslaklığını kuru, temiz bez yahut havlu yardımıyla tampon yöntemi yaparak kurulayınız. Eğer güneşte kurutma imkanınız var ise bu yolu da kullanabilirsiniz aynı zamanda kuruma sürecini hızlanmış olursunuz. 

Bir su bardağı su içine ağartıcı özelliği bulunmayan bir nebze sıvı veyahut toz deterjan ekleyiniz. Deterjan köpürene kadar karıştırınız. Bu yöntemde sabun da kullanabilirsiniz. 

Bu işlemler yapılırken muhakkak çok dikkati açık olunmalıdır. Halıdaki küflenmeden kurtulmak uğruna halınız sararabilir, leke bölümünde yayılabilir ve çıkması daha da zor bir duruma gelebilir. Tekrar küf oluşumunu engellemek için de halılarınızı ıslak bırakmayınız ve sürekli aralıklar ile havalandırınız. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Izgaradaki yağlar nasıl çıkar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?