Gülhatmi nerede yetişir?

 Japon gülü olarak da bilinir. Ana vatanı Uzakdoğu olan bir hatmi çeşididir. İri beyaz çiçeklerinin ortası renklidir. Salkımlar durum...

 

Botanikteki adı althaea sp. olan gülhatmi, malvaceae (ebegümecigiller) ailesine ait ılıman iklimlerde yetişen iki yahut çok senelik bodur bir bitki çeşididir. Dünya genelinde 50 etrafında doğal çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise takriben 6 çeşidi yetişir. Önemli çeşitleri arasında althaea rosea ve althaea chinensis yer bulur. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak değerlendirilir.

Althaea chinensis

 Japon gülü olarak da bilinir. Ana vatanı Uzakdoğu olan bir hatmi çeşididir. İri beyaz çiçeklerinin ortası renklidir. Salkımlar durumunda gelişir. Kalp halinde tüysüz yapraklara sahiptir. 1.5 metreye kadar boylanabilir. Rubra türü kırmızı çiçeklere ve siyah çizgilere sahiptir.

Gülhatminin ana vatanı Çin ve Anadolu'dur. Ilıman iklimlerde yetişen bir bitki olarak bilinir. Türkiye'de yaygın olarak Ege ve Akdeniz bölümünde dış mekânlarda yetiştirilir. Kışların sert geçmediği ve şiddetli donların görülmediği kısımlarda, Marmara ve Karadeniz bölgesinin kıyı kısımlarında de yetiştirilebilir. Bol güneş alan, sıcak ve rüzgar almayan yerlerde iyi gelişir. Park ve bahçelerde çoğunlukla küçük gruplar oluşturacak halde ekilir. Göze güzel görünmeyen alanların kapatılması için de kullanılabilmektedir.

Althaea rosea

Ana vatanı Anadolu ve Ege Adaları’dır. 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Çeşidine göre tek yahut çok yıllıktır. Anadolu'da yetişen çeşitleri genel olarak tek yıllıktır. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 2- 2.5 metre arasında boylanır. Bol güneş alan yerleri sever.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Kızılçam nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?