Gss borç sorgulaması nasıl yapılır?

Genel sağlık sigortası primlerinin ödenmemesi halinde, ödenmeyen prim gün sayısı 60 olduğunda, sigortalı sağlık hizmetlerinden para v...

 

Genel sağlık sigortası kapsamında olanların gelir testi ile belirlenmiş olan gelir sınıflarına karşılık gelen sigorta primlerini her ay düzenli şekilde ödemeleri gerekir. Sigorta primlerinin ödenmemesi halinde ise sağlık hizmetlerinin para vermeden olarak alınmasında aksaklıklar yaşanabilmektedir.

Genel sağlık sigortası primlerinin ödenmemesi halinde, ödenmeyen prim gün sayısı 60 olduğunda, sigortalı sağlık hizmetlerinden para vermeden olarak faydalanamamaktadır. Bu halde sağlık kuruluşlarında yapılmış olan muayene ve tetkikler için prim borcu bulunan sigortalıdan ücret talep edilmektedir. Bu gibi negatif bir durumla karşılaşılmaması için prim borçlarının zamanında ödenmesi gerekir. Zamanında ödenemeyen primlerin ise takibi yapılmalı ve sağlık hizmetlerinden bedava faydalanabilmek için prim borcunun 60 güne ulaşmamasına dikkatli olunması gerekir.

GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

İnternet dışında GSS borç sorgusu, banka şubesinden de yapılabilmektedir. Prim borcu ödemek için vezneden işlem yapılırken eski borçlar da sistemde görünmektedir. Ek olarak SGK şubelerinden de GSS prim borcu sorgusu yaptırılabilmektedir.

GSS prim borcu sorgusu ek olarak onlinetahsilat.sgk.gov.tr adresinden de yapılabilmektedir. Ama bu adresten sorgulama yapılmış olması için sistem her şeyden önce turkiye.gov.tr adresine yönlendirme yaparak e-devlet sistemine giriş yapılmasını istemektedir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra açılan sayfada “SGK Borç Sorgulama” kısmına gidilerek, “Sorgu Çeşidi” kısmından “Diğer Ödemeler”, “Sorgu Tipi” kısmından ise “GSS Prim” seçilmelidir. Son olarak da ilgili alanlara sicil numarası ve güvenlik kodu yazılarak borç sorgulaması yapılabilmektedir.

 

Genel sağlık sigortası prim borcunun sorgulanması için e-devlet sisteminin kullanılması gerekmektir. Bunu yapmak için her şeyden önce bir PTT şubesine kimlik ile başvurulmalı ve 2 TL karşılığında kişiye özel e-devlet şifresi alınmalıdır. Daha sonrasında da bilgisayar, akıllı telefon veyahut tablet gibi teknolojik cihazların herhangi birisinden turkiye.gov.tr adresine gidilmelidir. Bu internet adresine gidildiğinde ile T.C. kimlik numarası ve e-devler şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır. E-devlet sistemine ek olarak mobil imza ve elektronik imza ile de girilebilmektedir. Lakin mobil imza kullanılabilmesi için hepsinden önce GSM şirketine başvuru yapılmış olması ve mobil imza hizmetinin başlatılması gerekir. Elektronik imza kullanılabilmesi içinse ilk başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun onay vermiş olduğu elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından herhangi birisine başvuru yapılmalıdır. E-devlet şifresi veya diğer yöntemlerden herhangi birisi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra ise e-hizmetler kısmına gidilmeli ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” bağlantısına tıklanarak prim borcu sorgusu yapılabilmektedir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yetim aylığı nasıl bağlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?