Gripken içilebilecek bitki çayları nelerdir?

Bu çay balgam sökücü özelliğe sahiptir. Göğüs ve burun tıkanıklığını açmada etkili olmaktadır. 1 tatlı kaşığı sığır kuyruğu bitkisi i...

 

Viral bir hastalık olarak değerlendirilen ve üst solunum yollarına bağlı olarak gelişen grip, yanında bir çok rahatsızlığı da yaşatır. Göğüs bölümü tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşurma, öksürme, gözlerde sulanma ve bademcik ağrısı gibi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olur. Grip kimi hallerde ateş ve mide bulantılarına da yol açar. Bitkisel yöntemlerden yararlanmak gribin tedavisinde önemli bulunan bir yere sahiptir. 

Sığır Kuyruğu Çayı

Bu çay balgam sökücü özelliğe sahiptir. Göğüs ve burun tıkanıklığını açmada etkili olmaktadır. 1 tatlı kaşığı sığır kuyruğu bitkisi ile bir bardak çay demlenebilir. Şekersiz olarak içilmesi tavsiye edilir.

Grip için bu çayların dışında C vitamini deposu kuşburnu ve güzel kokusuyla herkes tarafından bilinen adaçayı da tercih edilebilmektedir 

Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir çay olduğundan dolayı başta grip olmak üzere çokca hastalığa iyi gelir. Öksürüğün kesilmesini sağlamaktadır. Az ateşte ısınan suyun içine bir çay kaşığı ekinezya ekledikten sonra on dk beklenilir ve limon suyuyla beraber çay içilebilir.

Zencefil Çayı

Bu çay, taze ve kuru zencefil ile beraber hazırlanabilir. Güzel kokusu sebebiyle bademcik sorunlarına, göğüs ve burun tıkanıklığına iyi gelir. Enfeksiyonların giderilmesinde etkili olmaktadır. Bununla beraber zencefilin içinde yer alan maddeler, vücudumuzun gribe neden olan mikroplara karşı direnç gücünü arttırmaktadır. Taze dilimlenmiş zencefil kullanmak, çayın daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hazırlanan çayın içine birkaç damla limonun suyu ve bal da eklenebilir. C vitamini takviyesi griple mücadelede önemlidir. Bu çayın gün içerisinde azami iki bardak içilmesi gerekmektedir. Fazla içilmesi halinde mide sorunlarına neden olabilir. 

 

Okaliptüs Çayı

Bu günlerde ilaç ve şekerlerin içinde de tercih edilen okaliptüs, mentol etkisi yaratarak üst solunum yollarındaki tıkanıklıkların giderilmesini sağlamaktadır. Bu vesileyle daha rahat nefes alınmış olur. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısına iyi gelir. Balgam sökücü özelliği vesilesiyle ilaçlarla beraber alındığı zaman etkili olmaktadır. Bu çayı kruu yaprakların sıcak suda demlenmesiyle beraber hazırlamak mümkündür. 

Nane Çayı

Nezle ve grip için azami tercih edilen bitkilerden birisi olan nane, hassaten grip nedeni ile oluşabilen öksürüğe iyi gelir. Antiviral özelliğe sahip olan nane, antioksidan özelliği de taşır. Grip sebebi ile vücutta biriken bakterilerin ter yahut idrar yoluyla atılmasını sağlamaktadır. Limonla beraber de tüketilebilmektedir. İçine limon dışında birkaç damla bal da atılabilir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Gaz giderici bitki çayları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?