Göz kuruluğu belirtileri

Göz kuruluğu şikayeti bulunan hastalara yaygın olarak yapay gözyaşı damlası yahut bazı jeller önerilmektedir. Göz kuruluğunu azaltmak...

 

Yetersiz gözyaşı salgılanması olarak tanımlanabilen göz kuruluğu nerdeyse her yaştan kişiyi etkileyen bir sağlık sorunudur. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Göz kuruluğu şikayeti bulunan hastalara yaygın olarak yapay gözyaşı damlası yahut bazı jeller önerilmektedir. Göz kuruluğunu azaltmak için uyku esnasında hava nemlendiren cihazlar kullanılabilmektedir. Cerrahi yöntemlerden en bilinen olanı ise gözyaşı kanallarının bütünüyle veya geçici olarak kapatılmasıdır.

Göz kuruluğu nedir?

Gözyaşı gözlerde yer bulan salgı bezlerinde üretilir. Göz açıp kapama ile sıvı, bütün göz yüzeyine yayılır. Herbir kırpma hareketi devamında, gözyaşı sıvısı görevini tamamlar ve göz kapaklarında yer bulan kanallar vasıtasıyla burun kanalından dışarıya atılır. Bu döngü gün içinde aralıksız devam eder. Göz sağlığı için gözyaşının önemi büyüktür. Gözyaşı yalnızca gözü nemlendirmekle kalmaz, içerdiği maddeler ile göz dokusunun beslenmesini de sağlamaktadır.

Göz kuruluğuna nedenleri nelerdir?

Göz sıvısı yaşla beraber azalma eğilimindedir. Erkeklere kıyasla kadınları daha çok etkilemektedir. Bilhassa menopoz dönemindeki kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Göz kuruluğu çokca nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Nem oranı düşük ortamlar

Menopoz zamanı

 

Östrojen hormonundaki değişimler

Sigara, tütün ve kimyevi dumanlar

Var olan göz alerjileri

Doğum kontrolü ilaçları

Tansiyon ilaçları

Bazı uyku ve antidepresan ilaçlar

Uzun bir zaman kontak lens kullanımı

Bazı romatizma ve eklem hastalıkları

Göz kuruluğu kimi hallerde ağız kuruluğu ile birlikte meydana gelebilir. Bu halde bağışıklık sistemi hastalıklarından biri olan Sjögren Sendromu akla gelebilir. Bilhassa orta yaştaki kadınları etkileyen bir hastalıktır.

Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Gözdeki musin, aköz ve lipid tabakalarındaki yetersiz sıvı oluşumu göz kuruluğunun çok önemli nedenidir. Göz kuruluğu göz içi sıvılarının yetersiz salgılanması ile oluşabileceği gibi, korneaya yeteri kadar sıvının ulaşamaması yahut göz yüzeyinden hızlı buharlaşma sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Göz kuruluğu yaygın olarak şu belirtilere neden olur:

Bulanık görme

Batma, yanma ve rahatsızlık

Hassaten rüzgarlı havalarda gözlerde rahatsızlık ve gerginlik

Gözde yabancı bir cisim hissi

Okuma zorluğu

Kızarma

Gözün etrafında meydana gelen ipliksi mukus tabakası

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Migreni tetikleyen faktörler adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?