Gömlek nasıl yıkanır?

Değişik kumaşlardan üretilmiş gömlekler vardır. Kumaştaki değişiklik, yıkama özelliğininde de farkılık gösterecektir. Örnek verilecek...

 

Çamaşır makineleri üretildiğinden beri, çamaşır yıkamak iş olarak görülmemeye başladı. Gündelik hayatı kolaylaştıran çamaşır makineleri, kadınların da gözdesi haline geldi. Hal böyle olunca eski gelenekler, alışkanlıklar unutulmaya yüz tuttu. Oysa ki çamaşır makinelerinden evvel, çamaşırlar elde yıkanırdı. Hijyenikliği konusunda tereddütler olsa da, zorluğu herkes için net bir biçimde ortadaydı.

Değişik kumaşlardan üretilmiş gömlekler vardır. Kumaştaki değişiklik, yıkama özelliğininde de farkılık gösterecektir. Örnek verilecek olursa şifon gömlekler, kullanımı rahat lakin çabuk kirlenen türdendir. Su lekesini dahi üstünde bırakır. Bu nedenle şifon gömlek elde yıkanmalıdır. Çamaşır makinesinde yıkanırken ise yüksek sıcaklıkta muhakkak yıkanmamalıdır. 

Peki gömlek nasıl yıkanır ve bu hususla ilgili püf noktalar nelerdir? 

Diğer metod ise kolalı suda bekletmektir. Daha fazla beyaz kıyafetlerde tercih edilir. Eski bir metottur. Gömlek lekeli bölümleri dışa gelecek halde, uygun yıkama kabına konur. Üstüne bir nebze kola dökülür. Biraz da ılık su eklenmektedir ve bekletilir. 10 ile onbeş dakika geçince, temiz suyla durulanır. Eğer leke geçmediyse bir kez de çamaşır makinesinde yıkanabilir.

Çamaşır makineleri formatları gereği değişik türde çamaşırları ayırarak yıkamayı gereken kılar. Örnek vermek gerekirse pamuklular ayrı, yünlüler ayrı programda yıkanır. Yalnızca çeşitleri değil renk konusunda da ayrım yapılmaktadır. Esasen münasip olan benzer cins kıyafetlerinde beraber yıkanmasıdır. Örnek verilecek olursa gömlekler ayrı, pantolonlar ayrı yıkanmalıdır. Bu halin avantajı, kıyafetlerin yıpranmaması ve yıkamadan kaynaklı problemlere sebebiyet vermemesidir. Lakin bunu yapmak hayli güçtür.

 

Dikkatli olunması gerekli olan başka bir nokta da şudur. Gün boyu vücutla temas eden gömleğe pek çok kir bulaşır. Hal böyle olunca gömleğin en fazla kirlenen kısmı, kol manşetleri ve yaka bölümleri olur. Her ne kadar çamaşır makinesinde yüksek devirde yıkansa bile gömlek, yeteri miktarda temiz görünmeyebilir. Bunu yapmak için iki yöntem vardır. Birinci yöntem olarak gömlek, bir nebze ılık su içine çok az bulaşık detarjanıyla beraber konur. 15 ile yirmi dk arasında bekletilir. Daha sonrasında temiz su ile durulanır. Eğer lekeler hala geçmediyse lekenin üstüne direk deterjan dökülür ve hafif halde çitilenir. Tekrar suyla temizlenir. 

Çamaşır makinelerinin üretiminden sonra ise elde yıkama işlemi bırakıldı. Makinelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber ise bu süreç devam etti. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Gömlekteki lekeler nasıl çıkar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?