Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?
Fıtığın çıktığı bölüm doğumsal olarak zayıf bir bölgedir. Kişide karın iç basıncının aşırı yükselmesi sonucu göbek fıtığı hastalığı o...
Göbek fıtığı, göbek deliği ve etrafında oluşan yuvarlak bir çıkıntıya sahip bir hastalıktır. Çoğu zaman hamile kadınlarda görülebilen bir hastalıktır. Göbek fıtığı olan kimselerde göbek deliği normal göbek deliğine göre dışarı doğru fındık halinde bir çıkıntı oluşturmaktadır. Bu çıkıntı müdahale edilmediği taktirde zaman içinde daha fazla büyür. Göbek fıtığı hamilelik bittiği zaman ortadan kalkar. Eğer yok olmamışsa bu hal ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Hazımsızlık
Öksürük
Bulantı ve kusma
Karın bölümünde şişlikler ve şiddetli ağrı
Kabızlık
Bel bölümünde ağırlaşma
En belli belirtisi göbek deliği ve etrafında oluşan, fındık biçimindeki çıkıntıdır. Bu çıkıntı şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.
Kramp hissi
Göbek Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Fıtığın çıktığı bölüm doğumsal olarak zayıf bir bölgedir. Kişide karın iç basıncının aşırı yükselmesi sonucu göbek fıtığı hastalığı oluşur. Göbek fıtığının oluştuğu yer; bebek anne karnında iken, bebek ile anne arasında besin ve kan alışverişini sağlayan kordonun bebeğimizin karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan sonra göbek bağı düşer ve bu bölüm toptan kapanır. Bu bölgenin tam kapanmaması bebeklerde göbek fıtığı oluşmasına, kapandıktan sonra ergenlik devrinde tekrar oluşması ise yetişkin bireylerde göbek fıtığı oluşmasına neden olur Diğer nedenler şu şekildedir:
Aşırı güç kaybı
Aşırı basınç
Aşırı kilo, obezite
Bel bölümüne fazla yüklenme
Oturup kalkma esnasında hızlı ve dikkatsiz davranma
Ağır yük kaldırma
Aşırı ıkınma
Gebelikte yaşanan bazı sıkıntılar
Göbek Fıtığının Tedavisi Nelerdir?
Kapalı ameliyat yöntemi ile kompozit yama ile tedavi yapılmaktadır. Bu yol açık ameliyata göre daha masraflı olmakla beraber daha güvenli ve daha rahattır.
Göbek fıtığı çok büyük değil ise lokal anestezi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Bu metod diğer yöntemlere göre daha ekonomiktir.
Genel cerrahi müdahaleler ile yama ismiyle anılan yarı ameliyat biçiminde uygulanan bir yöntem kullanılmaktadır. Göbek fıtığına neden olan çıkıntı alınır ve bölüm dikiş yöntemi uygulanarak kapatılır.
Açık ameliyat yöntemi ile her cerrahın yapabileceği yamalar kullanılmaktadır.
Hasta ameliyat olduğu gün veyahut en geç bir gün sonra taburcu edilir ve normal hayatına devam eder.