Glokom hastalığı nedir?

'un sebebi bilinmemekle birlikte yüzdeye vurduğumuzda genellikte bu tarz glokoma daha sık rastlanır ve görme kayıplarının çoğu bu yüz...

 

Toplum içerisinde "karasu" veyahut "göz tansiyonu" olarak bilinen Glokom, göz kaybına bile neden olabilecek, çok insanı etkileyen yaygın hastalıklardan biridir. Gözün normal sertliğini koruyabilmesi ve göz içerisindeki işlevlerin yerine getirilebilmesi için özel sıvı salgılanır. Glokom, teorik olarak da bütün görme kayıplarının % 15'inden sorumludur. Çünkü göz içerisindeki sıvı basıncı görme yeteneğine zarar verecek düzeyde yüksektir. Bu dinamik olayın dengede tutulabilmesi için bir taraftan sıvı salgılanması yapılırken diğer taraftan bu sıvının boşaltılması gerekmektedir. Boşaltılmadığı durumda normal göz tansiyonunun sınırı olan 20'yi aşar. Eğer göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkarsa hücrelerde kayıplar yaşanır. Bir gözde takriben 1 milyon 200 civarı hücre vardır, bu hücrelerin tamamı kaybedilirse körlük yaşanır. Uzun zaman kortizonlu ilaç kullandıysanız, şeker hastalığınız var ise, yüksek dereceli miyop ya da hipermetrop hastasıysanız, 35 yaş üzerindeyseniz, genetik olarak ailenizde var ise ve göz tansiyonunuz yüksekse risk altındasınız demektir.

Glokom (Göz Tansiyonu) çeşitleri

Açık açılı glokom

Doğuştan gelen glokom

Kapalı açılı glokom

Açık açılı glokom

'un sebebi bilinmemekle birlikte yüzdeye vurduğumuzda genellikte bu tarz glokoma daha sık rastlanır ve görme kayıplarının çoğu bu yüzdendir. İki gözde de değişik şiddetlerde ortaya çıkar. Kapalı açılı glokom, asgari görülebilen tiplerden biridir. Krizlerden sonra kalıcı görme kayıpları ortaya çıkabilir. Bundan dolayı hemen tedavi edilmesi gerekir. Diğer bir türü de doğuştan gelen glokomdur. Bazı çocuklar ve ergenlik çağındaki bireyler bu tarz glokoma yakalanabilir. Fark edildiği an cerrahi müdahale yapılmış olması gerekir.

 

Glokom belirtileri

Doğuştan gelen glokoma sahipseniz, gözlerde irileşme, büyüme ve grileşme, bulanıklık, yaşarma, ışığa bakamama, ışıktan kaçmadır.

Rutin bir göz muayenesi ile teşhis edilebilen bir hastalık olan Glokom, karakteristik belirtisi olmayan bir hastalık olduğundan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Yalnız olarak göz tansiyonu ölçümü yapılmış olması hastalığın teşhisi için yeterli olmayacaktır.

Açık açılı glokoma sahipseniz en büyük belirtiniz görme kaybı olabilecektir.

Kapalı açılı glokoma sahipseniz, göz çevrenizde veyahut göz içinizde bir zaman bulanık görmeleriniz olacak ve bu sıklaşacaktır. 

Glokom’un 3 çeşit tedavi yöntemi vardır

Medikal tedavide göz içerisindeki sıvı aktarımını etkileyecek damla kullanılmaktadır.

Cerrahi tedavi ise gereken işlemler yapıldığı durumda göz içi basınç düşmüyorsa ameliyat işlemidir.

Lazer tedavisi, ilaçtan sonra, ameliyattan önce uygulanabilecek yöntemlerden biridir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Kalp krizi belirtileri nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?