Ginkgo biloba nasıl yetiştirilir?

İklim ve toprak isteği yönünden gayet uyumlu bir bitki olarak bilinir. Kurak, verimsiz ve kireçli topraklarda bile yetişebilir. Aşırı...

 

Yazın yeşil yapraklı, ginkgoaceae ailesinin bir üyesi olan ginkgo, boyu 30 metreye ulaşabilen bir ağaçtır. Çok önemli çeşidi ginkgo bilobadır. Heybetli görüntüsü sebebi ile ölümsüzlüğü simgeler, mabet ağacı olarak da bilinir. Çeşidine göre piramit veya dağınık forma, kokulu meyvelere sahiptir.

Ekolojik istekleri

İklim ve toprak isteği yönünden gayet uyumlu bir bitki olarak bilinir. Kurak, verimsiz ve kireçli topraklarda bile yetişebilir. Aşırı soğuklara ve donlara karşı sağlam değildir. Ilıman deniz iklimlerinde, güneş alan yerlerde iyi gelişir. Lakin gelişiminin istenen düzeyde olması için geniş alanlara dikilmesi gerekmektedir. Bahçelerde tek veyahut gruplar durumunda dikilebilir.

Ginkgo bilobanın yetiştirme yöntemleri

Ginkgo biloba ılıman iklim şartlarında yetişen ışık ve yarı gölge ağacıdır. Soğuklara karşı sağlam olduğundan kıyı kısımlarda de yetiştirilebilir. Toprak isteği açısından toleranslı bir çeşididir. Meyveleri kötü kokuya sahiptir. Şu nedenle peyzaj uygulamalarında dişi ginkgo ağaçlarının yerine erkek ginkgoların tercih edilmesi gerekmektedir.

Üretim

Ginkgo biloba üretiminde hem tohum aynı zamanda çelik yöntemi kullanılmaktadır. Lakin çelikle üretimde gövde gelişimi düzensiz seyrettiğinden çoğu zaman tohum yöntemi tercih edilir. Ekimden önce olgunlaşan tohumlar, çimlenme gelişimi için kum içerisinde bir iki ay süreyle dinlendirilir. Dinlenen tohumların ekimi ilkbaharda yapılır. Çelik yönteminde ilkbaharda yumuşak çelikler alınırken, yazları yarı odun çelikler kış mevsiminin etkili olduğu aylarda ise odun çelikleri kullanılmaktadır. Çelikle üretilen ağaçlarda gövde eğriliği ve düzensiz gelişim pek çok kez karşılaşılan bir durumdur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Turp nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?