Gilaburu reçeli nasıl yapılır?
Gilaburu meyveleri saplarından ayrılıp yıkanır. Yıkanan meyveler derin bir tencere içine alınıp üstüne toz şeker eklenmektedir. Bu bi...
Bol vitaminli ve lezzetli dağ meyvelerinden biri de gilaburudur. Çalı formundaki ağaçlar üstünde salkım durumunda yetişir. Açık kırmızı, üzümden daha küçük taneli ve kalın kabuklu bir meyve çeşididir. Bu meyve bol ölçüde A, D ve C vitamini içermektedir. Vücudumuza enerji vermektedir, göz bozukluklarına iyi gelir ve kemik yapısını güçlendirir. Gilaburu meyvesi taze olarak tüketilebileceği gibi reçeli de yapılabilmektedir. Gilaburu reçeli yapabilmek için bilinmesi gerekli olan birkaç püf noktası vardır.
Hazırlanışı
Gilaburu meyveleri saplarından ayrılıp yıkanır. Yıkanan meyveler derin bir tencere içine alınıp üstüne toz şeker eklenmektedir. Bu biçimde bir gece boyunca bekletilir. Ertesi gün üstüne içme suyu ilave edilip tencere yüksek ateşte yanan ocağın üstüne alınır. Biraz karıştırıldıktan sonra limonun suyu veyahut limon tuzu da eklenmektedir. Bu biçimde takriben 3 saat süresince karıştırılarak kaynatılır. Gilaburu; kalın kabuklu bir meyve olduğundan ötürü kaynama süresi diğer reçel türlerine göre azıcık daha uzun sürer. 3 saatin nihayetinde karanfiller ve çubuk tarçınlar da eklenip sıcak bir biçimde kavanozlara alınır. Soğuyunca tüketime kullanıma hazır duruma gelir.
Gilaburu reçeli için gerekli olan malzemeler
2 adet çubuk tarçın
1 litre içme suyu
8-10 adet karanfil tohumu
İsteğe bağlı olarak 1 paket toz vanilya
1 kg esmer veyahut beyaz toz şeker
Çeyrek limonun suyu veyahut birkaç adet limon tuzu
1 kg taze gilaburu meyvesi