Genetik ve biyomühendislik mezunları nerelerde çalışır?

Bölümü okunurken hijyen konusunda katı kurallar bulunmaktadır. Önlüksüz, eldivensiz ve gerektiğinde önleyici gaz banyosu yaptırılmada...

 

Zamanımızda üniversite kazanmak kadar okunacak olan kısım de pek önemli bir konu biçimine gelmiştir. Dört sene süresince türlü zorluklarla okunan bölgelerden biri de Genetik ve Biyomühendisliktir. Mühendislik Fakülteleri içinde laboratuvar mühendisliği olarak bilinen ve sahaya fazla açık olmayan bu alan mezunlarının çalışabileceği yerler de hayli fazladır. 

Bölümü okunurken hijyen konusunda katı kurallar bulunmaktadır. Önlüksüz, eldivensiz ve gerektiğinde önleyici gaz banyosu yaptırılmadan öğrencilerin materyal incelemelerine izin verilmez. Bir çok canlı türünün genetiği incelenir ve kalıtımla ilgili sonuçlara ulaşılır. Gelişime açık DNA'lar tespit edilerek özel olarak sağlık alanında bu DNA'larla devamlı yeni tedavi yöntemleri geliştirilir.

Biyomühendislik alanında ülkelerin güvenlikleriyle alakalı bilimsel önlemler alma çalışmalar yürütülür. Biyolojik ve kimyevi kitle maddeleri incelenir ve gerek üretiminde gerek yok etme yöntemlerinde araştırmalarda bulunmaktadır. Bu maddeler ilk seferde zararlı gibi algılansa da faydalı biyolojik kitle maddelleri de üretilebileceği için araştırma konusunda bir tereddüt yaşanmaz.

Genetik ve Biyomühendislik kısmına üniversiteye giriş puan çeşidi olarak MF-4 puanı ile girilir. Puan türünden de anlaşılacağı gibi parça sayısal ağırlıklı olup sayısal zekaya sahip öğrenciler tarafından seçilir. Bu bölümün yalnızca 4 senelik lisans programı vardır ve öğrenciler 4 sene süresince derslerinin çoğunu laboratuvar ortamında biyolojik materyal incelemeleri yaparak geçirirler.

 

Üniversitelerin Eğitim ve Araştırma hastanelerinin laboratuvarlarında bu mühendislere sıkça rastlanır. Silah sanayiinde kimyevi silah önleme biriminde çalışabilirler. Kamuda TÜBİTAK ve Adli Tıp Kurumu gibi yerlerde görev alırlar. TÜBİTAK'ta bilimsel projeler üreterek ülkenin türlü alanlarda gelişmesine katkıda bulunurlar. Tıp doktorları ile beraber yaptıkları çalışmalar nihayetinde Tıp dünyasına yeni tedavi maddeleri sunarlar. Adli Tıp Kurumu'nda teşhis edilemeyen kimyevi bir madde tarafından hayatını yitirenler üstünde laboratuvar incelemelerinde bulunarak önleyici çalışmalar konusunda emniyet birimlerine yardım ederler.

Bütün bu çalışmalardan ötürü Genetik ve Biyomühendislik mezunları gerek Tıp alanında gerek biilmsel güvenlik alanında ve silah sanayiinde kendileri için iş imkanlarına sahip olurlar. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Gazetecilik mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?