Gençlere bütçe yönetimi nasıl öğretilir?

Ergenliğe yeni girmiş birine kendi giderleri için para verip onun para yönetmeyi kendi kendine öğrenmesini beklemek pek gerçekçi deği...

 

Ergenliğe yeni girmiş birine kendi giderleri için para verip onun para yönetmeyi kendi kendine öğrenmesini beklemek pek gerçekçi değildir ve uzun bir zaman sonra ona yardım eden olmaz. Genç bireye iktisadi hataları, iktisadi hedefler, yatırım yapma ve bütçe içerisinde kalma gibi bilgileri öğretmek ona ilerde çok yardım eden olabilecektir. Genç bireye parasını nasıl yöneteceğini ve bütçede kalmayı öğretmek yetişkin bir kişinin sorumluluklarına onu hazırlamaya yardım eden olmaktır.

İpucu ve Uyarılar

Onu araba yahut üniversite eğitimi gibi daha yüksek ödemeli şeyler için para biriktirmeye cesaretlendirin.

Ona bir birikim ve normal banka hesabı açıp hesap kartı almayı gözden geçirin böylelikle bir hesabı nasıl yöneteceğini de öğrenir.

Daha gelişmiş bir iktisadi ders için siz eviniz için gelir gider hesaplamaları yaparken onu yanınıza davet edin ve hayatta kalmanın nasıl birşey olduğu hakkında fikir edinmesini sağlayın.

Parası bittiği zaman ona yardım etmek ona yalnızca parası tekrar bittiği zaman sizden medet ummasını öğretir. Eğer parasını dışarıda film izleyerek harcamış ve yemeğe parası kalmamışsa ona bir seferlik yemek ısmarlayın.

Eğer siz ve çocuğunuz bütçenizi takip etmek için bu yolun daha iyi olduğunu düşünüyor iseniz bilgisayarınızda bir not defter açarak takip edin.

Çocuğunuzun parasını hisselere, birikim hesaplarına yatırmasının ne kadar önemli birşey olduğunu ve onun için önemli olan hayır kurumlarına bağış yapması gerektiğini ona öğretin.

 

Ona bir birikim ve normal banka hesabı açıp hesap kartı almayı gözden geçirin böylelikle bir hesabı nasıl yöneteceğini de öğrenir.

Malzemeler

Hesap Makinesi

Bilgisayar (isteğe bağlı)

Kağıt

Kalem

Talimatlar

Genç kişinin her ay vergiler dahil yarı-zamanlı bir iş, bebek bakıcılığı, çim biçme, harçlık gibi aldığı bütün geliri bir kenara yazın. Aylık bir bütçe yaratmak onun kısa ve uzun dönem finansal hedefler yaratmasına yardım eden olabilecektir. Bu ona ayın sonuna kadar nasıl idare edeceğini öğretecektir böylelikle maaş mantığına alışacaktır.

Genç kişinin sorumlu olduğu yemek, giyim, telefon, eğlence, akbil, sigorta gibi bütün harcamalarını yazın. Bu liste önceliğe göre yazılmalıdır.

Gelir ve gider tablosunu kullanarak genç kişinin bütçe dahilinde yaşayıp yaşamadığını görün. Eğer giderleri gelirini geçiyorsa bu giderleri kısmanın veya geliri artırmanın metotlarını bulun.

Bir konser bileti veya aracı için yeni lastikler gibi ani ihtiyaçları nasıl karşılayabileceği ile ilgili yöntemleri tartışın. Örn; Kendisi biriktirdiği parayı kullanabilir veyahut yemek gibi başka bir giderinden biraz kısabilir.

Genç bireyimize her ay ne harcadığını ve nereye harcadığını yazmasını ve faturalarını saklamasını söyleyin. Bu bütçe konusunda zaman geçtikçe gereken düzenlemeleri yapmanızı sağlamaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Alüminyum ile nasıl enerji tasarrufu yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?