Gelincik otu nerede yetişir?

Gelincik otunun tohumları içerisinde sakinleştirici etki gösteren bir takım maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin vücudumuza alınması...

 

Kırmızı rengi ile eski gelinlikleri hatırlatan, o neden ile de gelincik otu olarak isimlendirilen bu bitki, tek senelik otsu bir yapıya sahiptir. Gelincik otu haşhaş ile benzer aileden geldiği için yaprakları ve tohumları yenilebilir.

Gelincik otunun tohumları içerisinde sakinleştirici etki gösteren bir takım maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin vücudumuza alınması ile sakinleşme ve ağrıların azalması gibi yararlar görülmektedir. Buna istinaden da, bilhassa baş ağrılarının önlenmesi gayesi ile gelincik otu tohumları tüketilir. Şerbet yaparken kullanılan, çayı içilen, tohumları ve yaprakları yenilen bu bitkinin daha fazla Ege bölümü ve etrafında tüketildiği görülmektedir. Bu coğrafyada gelincik kavurması olarak bilinen bir yemek çeşidi de vardır. Bu otun tadı ise ebegümecine benzerlik göstermektedir ve yoğurt eklenerek de tüketilir.

Daha fazla yol kenarlarında görülebilen, çayır alanlarda da kendi kendine yetişen gelincik otu, kırsal kesimde daha fazla görülmektedir. İklim konusunda çok seçici olmayan, köklerinin rahat hareket edebileceği toprak yapısında ise hızla büyüme özelliği gösteren gelincik otu, 20- 60 cm arasında bir uzama gösterebilir. İnce gövdesi, sapsız ve gövdeye yapışık yaprakları ile meydana gelen gelincik otu, kırmızı renkli türlerinin yaygın olmasının yanında sarı ve turuncu renkli çeşitleri ile de bilinir.

 

Gelincik otunun soğuğa dayanıklı bitki olması ile beraber, yine de yetiştiriciliği esnasında aşırı soğuk ve sert koşullardan kaçınılması gerekmektedir. Mineral açısından zengin olan topraklarda da sıkça yetişen bu bitki, sulak arazileri sever. Işık görmesi gerekli olan ve güneş ışığını direkt kullanarak gelişimini sürdüren gelincik otu, kötü ve kirli hava koşullarından da asgari seviyede etkilenir. Bunun yüzünden da yol kenarlarında canlı ve parlak renkte görülebilmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Ilgın nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?