Gelincik otu nasıl yetiştirilir?

Haziran ve Temmuz gibi aylarda gelincik otunun çiçeğinde yer bulan yapraklar toplanır. Toplanır toplanmaz ince ve narin formdaki yapr...

 

Gelincikgiller ailesine ait olan gelincik otu bitkisinin diğer adı aş otudur. Bitkinin boyu yetiştiği yöreye göre çok fazla farklılık göstermektedir. Kimi gelincik otları 11 cm kadar boylanırken kimileri 20 cm’e kadar ulaşabilir. Gövdesinin yukarı doğru uzaması en belli özelliğidir. Gövdesi boydan boya küçük, ince tüylerle kaplıdır.

Haziran ve Temmuz gibi aylarda gelincik otunun çiçeğinde yer bulan yapraklar toplanır. Toplanır toplanmaz ince ve narin formdaki yapraklara müdahale edilmesi gerekmektedir. Çünkü yapraklar çok kısa zaman içinde buruşma riski taşır. Toplanan yapraklar güneş görmeyen ve havadar bir yere serilerek kurutulur. Güneş bitkiye kurutma sırasında zarar vermektedir. Bu nednele havadar ama güneş görmeyen yerler bitkilerin kurutulması için ideal alanlardır. Yaprakların kurutulma aşaması tamamlandığında ortaya pembe veyahut kırmızı bir renk çıkar. Kuruyan yapraklarda yer yer kararmalar var ise yapraklar nem almış demektir. Bu yapraklar bozulduğundan kullanılamaz. Bitkinin kurutulduktan sonra en kısa zamanda paketlenmesi ve kapalı kutularda saklanması gerekmektedir. Açıkta satılan hiçbir bitki sağlıklı olmak açısından kullanım güvenliği içermez. O nedenle satın alınmamalıdır.

Bitkinin yaprakları bütünlük göstermez, parçalıdır. Ek olarak parçalı yaprakların kenarları dişlidir. Bitkinin çiçekleri hayli uzun olan saplarının en üst bölümünde yer bulur. Henüz tomurcuk şeklindeyken solgun gibi duran çiçekler olgunlaşmaya başlayınca dik konuma gelir. Çiçekleri adet kan kırmızısı, bazen pembe, nadiren beyaz renkte olan ince yapraklardan ortaya çıkar. Bitkinin çiçeğinin çapı 5 cm ile 10 cm arasında değişir. Bitkinin çiçeğinde yer bulan döllenme topuzcukları siyah bir yuvarlak içerisinde, çiçeğin tam ortasında sarı bir zeminde bulunmaktadır. Taç yapraklarının zaman geçtikçe düşmesi nihayetinde ortada topuza benzeyen bir kapsül kalır. Bu kapsülün içi tohumla doludur.

 

Gelincik otu dünyanın her yerinde yetişme özelliği göstermektedir. Çoğu zaman ekin tarlalarında, çimenlerin içerisinde, yol kenarlarında ve meralarda kendi kendine yetişir. Lakin zamanımızda kimyevi ilaçlamanın çok yaygınlaşması nihayetinde gelincik otuna eskisi kadar sık rastlanmaz. İlaçların bu bitkiye büyük zarar verdiğini söylemek mümkündür.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Demirhindi nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?