Gelibolu nasıl gezilir?

Bu yerlerin dışında, Gelibolu Tersanesi, Cerrahi Hüseyin Paşa Camii, Çilehane, Gazi Süleyman Paşa Türbesi' de ziyaret edilebilmektedi...

 

Atılacak doğru adımlarla geleceğin çok önemli turizm merkezlerinden bir olabilecektir Gelibolu. Gerek doğal güzellikleri gerekse de tarihi ile ziyaretçilerine çok farklı olanaklar sağlayan Gelibolu ek olarak yaşamını Gelibolu' da sürdürüp tamamlayan dünyaca tanınan bilim ve din adamlarının anıt mezarlarına ev sahipliği de yapmaktadır. Gelibolu' nun simgelerinden biri de Sardalya balığıdır. Taze veyahut konserve olarak tüketilen sardalyanın yanında lezzetlerine doyamayacağınız deniz ürünlerinin nerdeyse her türünün tadına bakabileceğiniz yegane yerlerden biridir Gelibolu. Bu özellikleri ile hem türkiyede aynı zamanda yurt dışında hak ettiği değere sahip olan alternatif bir tatil merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Kısaca özetlemek gerekirse, tarihi, doğal güzellikleri, balığı, su sporları merkezleri ve en önemli olanı I. Dünya Savaşı' nın izleri ile gerçekten görülmesi gerekli olan bir yerdir Gelibolu.

Gelibolu Mevlevihanesi; Galata Mevlevihanesine benzetilen Gelibolu Mevlevihanesi dünyanın bilinen en büyük mevlevihanesidir. I. Dünya Savaşı esnasında cephanelik olarak kullanılabilen mevlevihane bu zamanlarda çok yıpranmış olup son yıllarda yapılmış olan onarımlar sonucu meraklılarının ziyaretine açılmıştır.

Hallac- ı Mansur Makamı; Hallac ı Mansur bireysel inanışları sebebiyle Bağdat' da öldürülmüş bir alimdir. Türbesi de Bağdat' tadır. Hallac- ı Mansur un dünyanın farklı yerlerinde yedi adet makamı bulunur. Gelibolu' da bulunan türbe de bunlardan biridir. Gelibolu' da bulunan türbede iki adet mezar bulunur. Önceleri bakımsız olan türbe 2007 senesinde restore edilerek şu an ki durumunu almıştır.

 

Bayraklı Baba Türbesi; Bayraklı Baba Türbesi, ilçenin fener meydanından girişinde Hamzakoyunu gören dar bir yolun aşağısında bayraklarla sarılmış ufak bir bahçenin içerisinde bulunmaktadır. Bahçe içerisindeki mezarın üstü, sağı, solu irili ufaklı Türk bayrakları ile donatılmıştır. Türlü problemleri olan insanların gelip dileklerini diledikleri bu türbe ülkemizin en popüler türbelerinden biridir. Adak olarak bayrak kullanılmaktadır. Bayraklı Baba' nın Osmanlı ordusunda Bayraktarlık yapan Karacabey olduğu bilinmektedir. Gelibolu' ya giderseniz Karacabey' in efsanesini kesinlikle dinleyin.

Gelibolu Savaş Müzesi; I. Dünya Savaşı ile ilgili evraklar ve bilgilerin sergilendiği müzede savaştan kalma top mermileri, şarapnel parçaları ve el bombalarını görebilirsiniz.

Gelibolu Kalesi; Hükümet konağının etrafında olan kale Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından restore edilmiştir. Tarihi liman olarakta bilinen yer şimdi Piri Reis Müzesi olarak ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Namazgah; Gelibolu Azaplar Namazgahı, ilçede boğaz ve Marmara' ya karşı bulunan Fener meydanında inşa edilmiş açık bir hava camisidir. 1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey tarafından sefere çıkacak Azaplar' ın toplu durumda namaz kılması için yaptırılmıştır. Çevrede benzeri bulunan yapıtların en görkemlisi ve güzeli Gelibolu Azaplar Namazgah' ıdır.

 

Namık Kemal' in Mezarı; Vatan şairi Namık Kemal' in mezarı kendi vasiyeti üstüne Bolayır' da bulunan Süleyman Paşa türbesi içindedir.

Bu yerlerin dışında, Gelibolu Tersanesi, Cerrahi Hüseyin Paşa Camii, Çilehane, Gazi Süleyman Paşa Türbesi' de ziyaret edilebilmektedir.

Peki Gelibolu nasıl gezilir? Beraberinizde Gelibolu' yu bilen biri var ise işiniz kolay ama böyle bir şansınız yoksa bir ilçe rehberi edinmek en mantıklı yol olabilecektir. Gelibolu' yu bilinçli olarak gezebilmeniz için aşağıdaki seçenekler de size yardım eden olabilecektir;

Ülkemiz doğal güzellik ve harika kıyıları yönünden zaten çok zengin coğrafyaya sahip. O sebeple Gelibolu' ya yapacağınız bir seyahatte önceliğiniz tarihi yerlerin gezilip görülmesi sonra da harika doğal güzelliklerin keyfini çıkartmak olmalıdır. 

Tarihinin yanında doğal güzellikleri ve pırıl pırıl denizi ile Gelibolu harika bir yaz tatili için tercih edilebilmektedir. Gelibolu' nun içerisinde yer alan Hamzakoy, Feneraltı ve Eğritaş plajlarında rahat bir şekilde denize girilebilmektedir. Hassaten Hamzakoy Didim Altınkum' u andıran ve nerdeyse 3 km kumsalıyla en güzel seçenek gibi görünüyor. Bunların yanısıra aşağıda sıralanan yerleri de değerlendirebilirsiniz.

Canlı Akvaryum.

Koruköy Altı.

Güneyli; Su sporları yapılabilen bir yerdir.

Burhanlı Cennet Koy.

Ocaklı Altı.

İlçenin Saroz' a bakan bütün kıyıları,

Bolayır Altı; Bakla Burnu olarak da bilinir.

Sonuç olarak ister tarih düşkünü, ister iseniz de deniz ve doğa tutkunu olun Gelibolu tam size göre bir tatil merkezi.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bozcaada'ya nasıl gidilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?