Geç konuşma nedenleri

Çocukların geç konuşmalarına neden olabilecek çevresel yahut çocuğun kendi durumuyla ilgili çokca neden olabilir....

 

Çocukların konuşmaya başlamaları sistematik bir biçimde gerçekleşir. Çocuklar yaklaşık 6 ay ile 9 ay arasında küçük heceler çıkarmaya başlarlar, konuşmaya başlama süresi ilerler. Ama bu konuşma zamanları her çocuk için benzer değildir ve bazı farklılıklar göstermektedir. Bazı çocuklarda konuşma zamanları takriben süreden uzun sürmektedir. Çocukların geç konuşmalarına neden olan çok hal vardır.

Çocukların Konuşması İçin Gerekli Durumlar Nelerdir?

Hepsinden önce çevresinden duyduğu sözleri işitmesi gerekmektedir.

Konuşmasına yardım eden olacak organlarının sağlıklı biçimde çalışır düzeyde olması gerekmektedir.

Çevresinden duyduklarını beyin ile anlamalı ve kendi düşündüklerini doğru bir biçimde aktarabilmelidir.

Çocukların averaj zamanda koşabilmeleri için çevrelerindeki kimselerin onlarla devamlı iletişim durumunda olmaları gerekmektedir, yani çocuklarla devamlı konuşulmalıdır.

Çocukların geç konuşmalarına neden olabilecek çevresel yahut çocuğun kendi durumuyla ilgili çokca neden olabilir.

Çocukların konuşmaya başlamaları için birtakım durumların gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer bu şartlar olmaz ise tam anlamıyla konuşmanın gerçekleşememesi söz konusudur.

Çocuklarda Geç Konuşmanın Nedenleri Nelerdir?

Çocukların büyüdüğü çevre de çocuk gelişiminde ve çocuğun konuşmasında etkili olur. Eğer çocukların geliştiği çevre iletişim kurmada, çocukları çevresini tanımada kolaylık sağlamaz ise konuşmada gecikmelerin olması hayli normaldir.

 

Ağız bölümünde meydana gelebilecek sorunlar konuşmanın gecikmesine yol açabilmektedir.

Kazalar, şoklar yahut ailenin düzenli olmayan yaşayış tarzı da konuşmada gecikme sebeblerinden olabilir.

Çocukların psikolojik hallerinde görülebilecek bozukluklar konuşmada sorunlara yol açmaktadır. Ek olarak çocukların çok fazla derecede ihtiyaç duyduğu şefkatin ve ilginin yetersiz olması, olası kardeş kıskançlıkları konuşmada gecikmelere neden olabilir.

Çocuklarda eğer konuşmanın olacağı zamanlarda uzun süren hastalıklar görülürse çocuğun konuşmasında gecikmelerin gerçekleşmesi mümkündür.

İlk başta eğer çocukta ileri derece zeka geriliği var ise konuşması pek mümkün olmaz. Çünkü etrafına karşı düşündüklerini aktarma yeteneğine sahip değildir.

Çocukların konuşma devirlerinde kulak kısmında oluşabilecek geçici veya kalıcı sorunlar konuşmanın gecikmesine veyahut gerçekleşmemesine neden olabilir.

Eğer çocuğun konuşmasında sorunlar veya gecikmeler fark edildiyse en kısa bir zaman içerisinde doktora görünülmelidir. Konuşmanın neden geciktiği araştırılıp, tedbirler ona göre alınmalıdır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kızamıkçık belirtileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?