Geç doğum neden olur?

Geç doğumdan bahsedilebilmesi için her şeyden önce doğum haftasının doğru olarak bilinmesi gerekir. Çoğu kez yanlış hesaplanan doğum ...

 

Kimselerde hamilelik, menstrüel döngünün ilk gününden başlamak suretiyle 280 gün, yani 40 hafta sürer. Doğumun 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşmesi normal olarak kabul edilirken, hamileliğin 42. haftası tamamlanmasına karşın doğumun meydana gelmemesi durumu miat aşımı, gün geçmesi yahut geç doğum olarak adlandırılır. Bu hal bütün gebeliklerin takribî %3 ile %5’i arasında gözlemlenmektedir.

Geç Doğum Neden Olur?

Bütün gebelikler içerisinde on binde üç oranında görülebilen anensefali (bebeğimizin beyninin oluşmaması) de geç doğuma neden olabilir.

Bazı iç salgı bezlerinin gelişmemesi veyahut plasentada sülfataz adlı bir enziminin eksikliği (yalnızca erkek bebeklerde) de geç doğuma neden olabilmektedir.

Bunlar dışında geç doğum çoğu zaman ilk kez bebek sahibi olacak insanlarda görülür. Ek olarak anne adayında obezite olması da geç doğuma neden olabilir.

Daha önce benzer halde geç doğum hikayesi olanlarda bu halin tekrar görülme olasılığı %50’dir. Benzer halde annesinde yahut kardeşinde de geç doğum hikayesi olan anne adaylarında da bu hal gözlenebilir. Her iki hal da geç doğumun temelinde genetik faktörlerin etkili olabileceğini göstermektedir.

Geç doğum olaylarının takriben %90’ından fazlasında bir neden bulunamamaktadır.

Geç doğumdan bahsedilebilmesi için her şeyden önce doğum haftasının doğru olarak bilinmesi gerekir. Çoğu kez yanlış hesaplanan doğum haftasından ötürü geç doğum endişesi yaşanmaktadır. Bu hal sürekli görülebilen nedeniyse halime kadının son adet tarihini bilmemesidir. Bu gibi hallerde hamileliğin ilk 4 ayında ultrasonografi ile hamilelik haftası saptanmalıdır. Çünkü ilk 4 ay içerisinde ultrasonla yapılmış olan hamilelik haftası tayininde yanılma payı averaj olarak yalnızca %3’tür.

 
 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Rett sendromu nasıl olur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?