Gebelikte cilt nasıl korunur?

Hamileliğin ilk üç ayını tanımlayan ilk trimester zamanında, yüzde aşırı yağlanma problemleri meydana gelebilir. Bilhassa ağız ve çen...

 

Hamilelik süresince meydana gelen fiziki değişiklikler ve artan hormonsal faaliyetler; cilt üstünde bir takım değişikliklere yol açıyor. Bilhassa karın kısmında yoğun olarak oluşan çatlaklar ve lekeler anne adaylarının bu süreç zarfında sıklıkla karşılaştığı problemlerden biri.

Değişen ve artan hormonal faaliyetler Yağlanma ve akne sorunu

Hamileliğin ilk üç ayını tanımlayan ilk trimester zamanında, yüzde aşırı yağlanma problemleri meydana gelebilir. Bilhassa ağız ve çene çevresinde meydana gelen sivilceler, karma ve yağlı ciltlerde daha sık görülür. Uzmanlara göre yağlı ciltleri dengelemek için münasip pH seviyesine sahip ürünlerin kullanılmasının peşi sıra ürün içindeki çok maddeye de dikkatli olunması gerekiyor. Yağlanma ve akne problemi için kükürt bazlı doğal ürünler, alfahidroksi asit, glikolik asit içeren ürünlerin kullanımı önerilirken; benzoil peroksit  ve salisilik asit içeren temizleyiciler yahut kremlerin hamilelik esnasında kullanımının güvenli olmadığı belirtiliyor.

Gebelik maskesi, gebelik hattı ve diğer pigment sorunları

Hamilelik lekeleri için özel tedavi olmamakla beraber, güneşe maruz kalan bölümlerin korunması ile renk değişimi asgari seviyede tutulabilir. Azelaik asit ve C vitamini içeren doğal bakım ürünleri, renk değişimini baskılamak için kullanılabilmektedir.

Linea nigra- hamilelik hattı ismi verilen ve göbek deliğinden aşağıya koyu renk bir çizgi görünümündeki lekeler de hamilelikte karşılaşılan pigmentasyon problemlerden biridir.

 

Melazma, kloazmaya ya da hamilelik maskesi olarak bilinen, koyu renkli cilt lekeleri hamilelik süresince meydana gelen en can sıkıcı sorunlardan biridir. Hamilelik maskesi, hormonlar ve güneş ışığı maruz kalma nihayetinde oluşur. Genelde yüzde oluşmasına karşın meme çevresinde ve bacak aralarında da görülebilmektedir.

Gebelik çatlakları

Çatlak oluşumunu engellemek, hamilelik süresince kullanılacak kimi ürünlerle mümkündür. Lakin genetik yatkınlığa bağlı olarak tedbir alınmasına karşın yine de çatlak oluşumu gözlenebilir. Cildin nem seviyesini koruyan ve elastikiyet veren; badem yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar, cildi besleyip nemlendirerek çatlak oluşumunu engellemeye yardım edebilir 

Hamilelik çatlakları; yoğun olarak karın bölümü, göğüsler, kalçalar ve bacaklarda görülmektedir. Cildin aşırı gerilmesi ve esnekliğini kaybetmesi nihayetinde oluşan bu çatlaklar, ilk zamanlarda kırmızımsı çizgiler şeklindedir. Çatlak oluşumunu takip eden aylar içinde, kırmızımsı görünüm sedef rengine dönüşür. Çatlakların bakımı henüz kırmızı renkteyken daha kolay olmasına rağmen oluşan deformasyon kalıcıdır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bebeklerde kulak akıntısının belirtileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?