Freud’un üç kişilik bileşeni

Freud’un kişilik bileşenleri üç seviyeli bilince---bilinç öncesi, bilinç ve bilinçaltı— ve bir seviyeden diğer seviyeye dürtülerin ya...

 

20. asrın başlarında, fizikçi ve psikolog Sigmund Freud kimsenin psikolojik gelişimini ve anormal zihinsel durumları daha iyi anlamak için zihnin yapılarını açıklamaya çalıştı. Freud zihni; her biri değişik bireysel özelliğe sahip id, ego ve superego olmak üzere üçe ayırdı. Bu üç bileşen kişinin kişiliği olarak tanımlanan davranışları düzenlemek için beraber çalışırlar.

Bilinçlilik Seviyeleri

Freud’un kişilik bileşenleri üç seviyeli bilince---bilinç öncesi, bilinç ve bilinçaltı— ve bir seviyeden diğer seviyeye dürtülerin yahut hatıraların taşınabilmesi yeteneğine dayanır. Bilinç öncesi kişinin farkında olduğu; ama hemen odaklanamadığı bilgiye denir. Bilinç kişinin ani dikkatine odaklanır. Bilinçaltı bilgi de alt bilincin düşünmeye ve bağımsız bir biçimde çalışmasına ve kontrol edilmeyen davranışlara izin veren bilinçli aklın ulaşamadığı odaktır.

Id

Freud’un “ilk süreçler” diye tanımladığı kişinin temel ihtiyaçları ve dürtülerini tatmin eden gerçek algısı olmayan ve güvenmeyen en ilkel bireysel bileşendir. Bu ilkel dürtülerin örnekleri zevk almaya dayalı tavırlar ve saldırganlıktır. İd , olası sonuçları düşünmeden ani ihtiyaç ve dürtüler için talep edilen istek yani “zevk prensibi” ile yönetilir.

Ego

“Gerçek prensibi”ni kullanarak, ego eylemleri, onların olası sonuçlarını değerlendirir ve id’in dürtülerinin münasip çözümlerini belirler. Bunu başarmak için; ego, “ikinci süreç” olan algı, tanıma, yargı ve hafızayı kullanır. Ego id ve superego arasında hareket eder ve superego yüzünden bastırılmış ahlak sınırlandırmalarının altındaki idden kaynaklı dürtüleri tatmin etmeye çalışır.

 

Süperego

Superego çocukluk, eğitim ve deneyimler boyunca elde edilen kişi değerlerini ve sosyal ahlakı içermektedir. Geçmişteki eğitime ve deneyime dayalı kişinin davranışlarını düzenlemek için suç ve kibir gibi duyguları güçlendirir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Üç nokta nerelerde kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?