Fransa vizesi nasıl alınır?

Fransa vizesi için yapılması gerekli olan işlemlerden ilki bu vize için gereken dosyaların hazırlanmasıdır. Vizenin çeşitlerine göre ...

 

Batı Avrupa ülkelerinden Fransa'da 90 gün ya da daha az bir zaman kalmak isteyen ve turistik amaçlarla gelen ziyaretçilerin Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Fakat diğer koşullarda (özel olarak oturma ve çalışma izinleri için) Ankara Fransa Büyükelçiliği'ne, İstanbul Fransa Başkonsolosluğu'na ve VFS Global Vize Başvuru Merkezleri'ne başvurulmalıdır. Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa (Yalova), Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada dahil), Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli (İzmit), Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Uşak illerinde oturan vatandaşların İstanbul'daki Fransa Başkonsolosluğu ile irtibata geçmeleri gerekirken diğer illerde ise Ankara'daki Fransa Büyükelçiliği'yle irtibata geçilmelidir.

Fransa vizesi için yapılması gerekli olan işlemlerden ilki bu vize için gereken dosyaların hazırlanmasıdır. Vizenin çeşitlerine göre (Kısa zamanda turizm, aile ve arkadaş ziyareti, ticari, tır şöförü, Pom-Dom-Com-Rom, ülkeler ve yönetimler, evlilik, öğrenci ve sınav, AB pasaportu sahibinin eşi ve aile üyeleri, tıbbi ziyaret, öğrenci ve gezi, diplomatik ve hizmet pasaportu, işverene eşlik eden özel çalışan, sanatçı, maaşlı çalışanlar ve yönetici ya da üst düzey personel, geçici görevlendirme, denizci, bilimsel araştırma ve Fransız pasaportu sahibinin eşi, uzun devirde ise öğrenci, Fransız vatandaşın himayesindeki yabancılar, ziyaretçi, reşit olmayan öğrenciler, Fransız vatandaşının eşi, UE/EEE aile üyeleri ve İsviçre, Fransız vatandaşının Fransız olmayan küçük çocukları, bilim adamları, stajyer, geçici görevlendirme, aile birleşimi, diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri, işyeri açma amacıyla, yalın sözleşmeli ve mevsimlik işçi, var olan şirkette işbaşı ile görevli maaşlı çalışanlar yönetici yahut üst düzey personel) şartları değişmekle birlikte ana hatlarıyla vize çeşitleri ikiye ayrılır: Uzun dönem vizeler ve kısa dönem vizeler. Buradaki kıstas 90 gün olmakla birlikte bu süreden daha az olanların "Kısa Dönem Vizeler" kısmına başvuru yapmaları gerekmektedir. Fakat hangi koşulda olursa olsun pasaport konularında şu şartlar aranmaktadır ve bu şartlar yerine gelmediği durumda yeni pasaport alınmalıdır:

 

Pasaport veriliş tarihi 10 seneden eski olmaması

Geçerlilik tarihi, başvuru sahibinin Schengen alanını terk etmeyi düşündüğü tarihten sonra minimum 3 ay daha uzun olması

Vizenin ve giriş/çıkış kaşelerinin basılması için asgari iki boş sayfaya sahip olması

Bu şartlara münasip olan evraklarla beraber belli bir ücret bulunulmalıdır. Bu işlemin sonrasında ilgili sitelerden online olarak veyahut telefonla randevu tarihleri alınır. Bu tarih geldiği zaman bulunmuş olduğu ile bağlı bulunmuş olduğu konsolosluğuna müracaat ederek gereken evrakları ve başvuru ücretlerini görevliye teslim ederek vize işlemlerine geçilir. 72 saat ile 15 gün arası süren başvuru sürecinin sonrasında büyükelçilik bu talebi ya kabul eder veyahut reddederek pasaportuyla beraber kullanıcıya iade eder. İade edildiği halde ziyaretçinin başvuru yaptığı yere geri gönderilir. Bu halde başvuru yapan kişiye evraklarındaki eksikliğini gidermeye çalışması tavsiye edilir.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Amerika vizesi nasıl alınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?