Et termometresi nasıl kullanılır?

Her şeyden önce kullanılacak ete göre, münasip pişirme yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Etin yumuşaklığına göre etin pişirme süres...

 

Suyunu kaybetmiş, sertleşmiş et yemeklerinden yana şikayetçiyseniz, bir de et termometresini deneyin. Etin sıcaklığına göre pişme seviyesini gösteren bu termometreler, eti kurutmadan istediğiniz kıvamda pişirmenize olanak sağlıyor. Üstelik kullanması da çok kolay!

Et kaç derecede, nasıl pişirilir?

Her şeyden önce kullanılacak ete göre, münasip pişirme yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Etin yumuşaklığına göre etin pişirme süresi kısalır. 1 kalite etlerde ızgara ve az yağda pişirme teknikleri kullanılmaktadır. Pişirme süresinin çok uzun olması etin suyunu bütünüyle kaybetmesine ve sertleşmesine neden olur. Olması gerekenden daha az pişirme ise bakteri faaliyetleri açısından risk oluşturmaktadır.

Etin pişme derecesi birkaç yöntemle anlaşılabilir. İğne, elle bastırma, ağırlık-pişme süresi ve et termometresi bu yöntemlerden birkaçıdır. Hassaten büyük parça etlerde, pişme süresinin iyi ayarlanması için et termometresi nerdeyse bir zorunluluktur.

Etin en kalın yerinden termometre ile yapılacak olan ölçüm, etin iç sıcaklığı ve dolaylı olarak pişme oranı hakkında bilgi vermektedir. Kırmızı et 69 °C pastörize olur. 58 °C bakteri faaliyetleri açısından sınır oluşturmaktadır. Bu derecenin altında bakteri faaliyetleri yoğun olarak gerçekleştiğinden, sağlık riski taşır.

Et termometresi ile pişme dereceleri:

İyi pişmiş etin iç sıcaklığı:  95 °C

 

Az pişmiş etin iç sıcaklığı : 60 °C

Orta pişmiş etin iç sıcaklığı: 75 °C

Lezzetli ve kıvamında pişmiş bir et yemeği hazırlamak için az da olsa etin yapısının bilinmesi gerekmektedir. Kırmızı etler %75-80 oranında su, %12-20 oranında protein ve %3-5 oranında yağdan oluşur. Proteinlerin oluşturduğu kas dokusu hareket etmeye olanak verirken, bağ dokuları ise kasların kemik dokusuna bağlanmasına yardım eder. Etin önemli lezzet unsurlarından biri olan "‘mermer görünümündeki yağ’’ ise kas dokuları arasında bulunan yağ hücrelerinden ortaya çıkar. Bu doku etin aroması ve lezzeti açısından belirleyici unsurlardan biridir.

Kaliteli bir et, bağ dokusu miktarı az olan yani hayvanın az hareket eden kısımlarından elde edilir. Bağ dokusu arttıkça etin yumuşaklığı azalır. Bu neden ile sırt gibi hayvanın az hareket eden bölgelerinden en yumuşak ve kaliteli etler elde edilir. Birinci kalite etler diye adlandırılan bu grup elde edildikleri kısma göre, bonfile, antrikot, kontrfile, t-bone vb. adlar ile anılır. Bu etlere genelde kısa süreli ve ızgara, az yağda kızartma gibi kısa süreli pişirme yöntemleri uygulanmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Prenses kek nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?