Et dondurucuda nasıl saklanır?

Dondurucuda etlerin açıkta kalmamasına ve etlerin başka gıdalar ile direkt temas etmemesine dikkatli olunması gerekir. Etler donduruc...

 

Hayvansal protein tüketiminde et önemli bulunan bir yere sahiptir. Değişik hayvanların etleri, değişik biçimlerde hazırlanarak çok lezzetli tarifte kullanılırlar. Fakat tüketilecek etlerin saklanmasında son derece titiz olunması gerekmektedir. Bu hal etin hem bozulmasını engellemek, aynı zamanda lezzetini korumasını sağlamak için gereklidir.

Dondurucuda etlerin açıkta kalmamasına ve etlerin başka gıdalar ile direkt temas etmemesine dikkatli olunması gerekir. Etler dondurucuya koyulurken üst üste yığılmamalı ve mümkün ise etler donana kadar poşetlerin birbirlerine çok fazla temas etmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu biçimde dondurucuya koyulan her parça, kısa bir zaman içinde sağlıklı halde donar. Donmaları tamamlanınca ise yerden kazanç sağlamak için etler daha sıkışık biçimde istiflenebilirler.

Dondurulacak etin kalın olmayan parçalar durumunda bölünmesine dikkatli olunması gerekir. Çok kalın parçaların iç bölümleri çabucak soğuyamayacağından, dış bölümleri donan etlerin iç kısımlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. İsteğe göre etler haşlandıktan sonra, suları süzülüp soğutulduktan sonra da dondurulabilirler. Uygun biçimde hazırlanarak kuşbaşı, pirzola, şinitzel, rosto, biftek veyahut kıyma biçimine getirilen veya haşlanan etler, buzdolabı poşetlerine koyulmalı ve poşetlerin havaları güzelce boşaltılmalıdır. Etlerin koyulduğu poşetlerin yırtılıp açılma ihtimallerine karşı çift poşet veya daha kalın kilitli poşetler kullanılmalıdır. Ek olarak poşetlerin üstüne silinmeyen bir kalem kullanılarak etin türü ve dondurma tarihi, yahut son kullanma tarihi de yazılmalıdır. Bu biçimde dondurulan etlerin içerisinden hangisinin daha önce kullanılması gerektiğine kolayca karar verilebilir.

 

Uygun biçimde dondurulan etlerden koyun etleri 4-8 ay, dana etleri 6-10 ay, sığır etleri ise 8-12 ay süre ile dondurucuda saklanabilirler. Kıyma yapılarak saklanan etlerin saklanma süresi ise takriben 3 ay kadardır.

Yeni kesilen hayvanın etinin hemen buzdolabına koyulması doğru değildir. Buzdolabı içinde saklanmadan önce etin 5-6 saat kadar dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu dinlendirme süresinde amaç hayvanın vücut sıcaklığının ortam sıcaklığına yavaşça gelmesini sağlamaktır. Bu halde ani soğutma ile kaslarda meydana gelen sertleşme engellenmiş olur ve et hem daha yumuşak, aynı zamanda daha lezzetli olur. Bu biçimde et dinlendirildikten sonra buzdolabına koyularak orada takriben 5-7 gün arasında saklanabilir.

İhtiyaçtan fazla et satın alındığı zaman veyahut kurban bayramı gibi çok fazla et depolanması gerektiği hallerde ise dondurma yöntemi kullanılmaktadır. Lakin ilk dinlendirme işleminin sonrasında etin dondurulmadan önce, 1-2 derecelik ortamda ikinci bir dinlendirme işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Bu işlemde koyun etleri 7-15 gün, inek etleri 5-7 gün dinlendirilmeleri gerekmektedir. Dana etinin ise bu dinlendirme işlemine tabi tutulmasına gerek yoktur. Bu ikinci dinlendirme etin sağlığı için zorunlu olmayıp, etin yumuşaklığı ve lezzeti için önerilmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kiraz lekesi nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?