Eski tişörtten çanta yapımı

Evde kullanılmayan, modası geçmiş yahut eskidiği düşünülen kıyafetlerle yeni kıyafetler dikilebilir, yeni eşyalar tasarlanabilir. Böy...

 

Tüketimin hızla arttığı dünyada doğaya geri dönüşümü sağlamak ve eşyaların ömrünü uzatarak daha bilinçli bir kullanıcı profili oluşturmak ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu geri dönüşümlerden birisi de tekstilde yapılandır ve eski kıyafetlerin tekrar tasarlanarak kullanılabilmesine olanak tanır.

Evde kullanılmayan, modası geçmiş yahut eskidiği düşünülen kıyafetlerle yeni kıyafetler dikilebilir, yeni eşyalar tasarlanabilir. Böylece hem kumaşların dönüşümü sağlanmış aynı zamanda değişik eşyalar elde edilmiş olur. Tişörtlerden çanta yapımı da bu konseptte yapılabilecek tasarımlardandır. Bu vesileyle özel olarak yaz gibi aylarda renkli kıyafetlerle kombinlemek için çantalar yapılabilmektedir 

Malzemeler

Tabanı için mukavva (isteğe bağlı)

Sınırları belirlemek için kullanılacak olan mürekkepsiz kalem

Tişörtün rengine münasip ip ve dikiş iğnesi

Süsleme yapılacaksa boncuk ya da yapıştırılabilecek aksesuarlar

Arzu edilirse yamalık kumaşlar veyahut kurdele

Makas

Kullanılmayan bir tişört

Nasıl yapılır?

Arzu edilirse kol kenarlarına yahut çantanın gövdesine boncuk ve diğer aksesuarlarla desenler yapılabilmektedir. Sade tişörtlerde aksesuar daha iyi durur. 

Daha büyük bir çanta için daha aşağıdan kesim, küçük çanta için tişörtün göbek hizasından kesim yapılabilmektedir. Hiç kesmemek de bir seçenektir.

Boncuk ve aksesuar yerine sade tişörtlerden yapılmış olan çantalar için değişik renkte kumaşlardan kare ve üçgen parçalar kesilerek çantaya dikilebilir. Bu biçimde daha özgün tasarımlar elde edilir.

 

Aşağıya doğru genişleyen veyahut oval bir çanta gövdesi elde edilmek isteniyorsa yanlardan kesim yapılabilmektedir.

Tişörtün iki omuzundan boyun bölümünü içine alacak biçimde yarım daire çizilir. Çizilen bu çizgi dikim payı hesaba katılmak suretiyle kesilir. Bu kısım çantanın kolları olabilecektir.

Çantanın kolu ve alt kısmı ayarlandıktan sonra tişört yan olarak katlanır. İki kol üst üste gelmeli, tişörtün kendi yan dikişleri üst üste getirilmelidir.

Kollara verilen fazlalık dikim payları içeri kıvrılarak dikilir.

Çantanın büyüklüğü nasıl isteniyorsa ona göre alt taraflarından kesilir.

Bu aşamadan sonra çantanın altı dikim payları kadar içeri kıvrılarak birleştirilip dikilir.

İsteniyorsa içine cep veyahut bölme yapılabilmektedir. Çantanın tabanında doğal genişlik oluşturmak için mukavva 5 cm eninde ve çanta boyutunda kesilir ve tabana koyulur. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kağıttan tuzluk nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?