Erguvan ağacı bakımı

Erguvan ağaçları için budama çok dikkatlice yapılması gerekli olan bir ihtiyaçtır. Ağaç dalları kesilirken açık yara bırakılmamasına ...

 

Erguvan ağacı güzel renkli çiçekleri ve narin görünümüyle türkiyede çok sevilen bir ağaç çeşididir. Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya olan Erguvan Ağacı, türkiyede hassaten sahil şeridinde kolaylıkla yetişebilmektedir. Osmanlı zamanında da Erguvan ağacı çok sevilmiş ayrıca adına şenlikler bile düzenlenmiştir. Erguvan ağacı hakkında genel bilgiye sahip olunca, şimdi Erguvan ağacının bakımı için dikkat etmemiz gerekli olan temel maddelere göz atalım. Dikkat etmemiz gerekli olan maddeler şunlardır;

Toprak İsteğ

Sulama

Işık isteği

Sıcaklık ve Nem isteği

Budama

Hastalıklardan Koruma

Budama 

Erguvan ağaçları için budama çok dikkatlice yapılması gerekli olan bir ihtiyaçtır. Ağaç dalları kesilirken açık yara bırakılmamasına bilhassa dikkat edilmesi gerekir. Çünkü, Erguvan ağaçları kolayca mantar hastalığına yakalanabilmektedir. Bu riskleri önlemek için budama yapılmış olan dalların macunla kapatılması önemlidir.

Sıcaklık ve Nem İsteği 

Erguvan ağaçları ılıman ilkim kuşağında yetişmektedir. Hassaten sıcaklığın -10 derecenin altına indiği soğuk kısımlarda korunmaya ihtiyacı vardır. Bu sebep ile kışları soğuk geçen bölümlerde yetiştirilmemesi önerilir. Erguvan ağaçlarının nem isteğine bakacak olursak orta nemli bölgeler bu ağaç cinsi için gayet ideal bölümlerdir.

Toprak İsteği 

Erguvan ağaçları bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde hayli rağbet gören bir ağaç cinsidir. Doğal yaşam alanlarında ağır topraklar dışında tüm toprak cinslerinde yetişebilmektedir. Fakat, Erguvan ağaçları için en ideal toprak türünün kuru, taze ve kireçli toprak olduğunu söyeyebiliriz. Ek olarak toprağın ph derecesinin nötr etrafında olması da Erguvan ağacının gelişimi için önemli görülen bir etkendir.

 

Işık İsteği

 Erguvan ağacı, ışıklı ve rüzgarlı bölgeleri sever. Bu nedenle, Erguvan ağacı dikmek istediğiniz bölgenin bol güneş ve rüzgar aldığından emin olmalısınız. Aksi halde ağacın gelişimini yavaşlatır ayrıca gereken olan ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ağacınızı kaybedebilirsiniz.

Sulama 

Erguvan ağaçları kuru topraklarda yetişebilmektedir. Fakat yine de ağaçların çok susuz kalmaması sağlanmalı, dönem dönem sulanmalıdır.

Hastalıklardan Koruma 

Bitki bitleri ve mantarlar Erguvan ağaçlarında sıklıkla görülebilen hastalıklardır. Bu hastalıklarla başa çıkmak için uzman insanların kontolü altında az ölçüde ilaç kullanabilirsiniz. Ama en ehemmiyetli koruma yöntemi, ağacı münasip ortamda yetiştirmek ve özel olarak sıcaklık, nem, ışık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaktır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Köşeli koltuk dekorasyonu adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?