Elektrikli bisiklet nedir?

Tekerin elektrik enerjisi ile dönmesini sağlayan motor ön veyahut arka teker göbeğine monte edilir. Bu elektrik motoru sabit bir bobi...

 

Yalnızca elektrik enerjisi ile çalışan, bazı modellerinde pedal yardımıyla de yol katedebilen gelişmiş bisikletlere elektrikli bisiklet denir.

Tekerin elektrik enerjisi ile dönmesini sağlayan motor ön veyahut arka teker göbeğine monte edilir. Bu elektrik motoru sabit bir bobinden yapılmıştır. Tekerin çevresinde döndüğü şey bir akstır ve tekerleğin bağlı olduğu bir çarktır. Motorun dönmesiyle beraber tekerlek de döner. Motorun çalışması için gereken olan elektriği bir akü veya pil sağlamaktadır. Bu piller günlük hayat içerisinde kullandığımız pillerle benzer değildir lakin çalışma prensibi aynıdır. Farkları, daha çok elektrik üretmesi ve daha uzun zaman dayanmasıdır.

Elektrikli bisikletler, kullanıcının pedal çevirerek sağladığı güç ile elektrik enerjisinin sağladığı gücü birleştirerek tekerin dönmesini sağlamaktadır. Orada çok önemli nokta, elektrikle sağlanan gücün sadece tekerin dönmesi için tekere aktarılmasıdır. Eğer elektrik, pedalın dönmesi için de kullanılacak olursa, bu hal kullanıcının elektrik akımına maruz kalmasına neden olabilir. O nedenden dolayı elektrik akımının bağlantılarının doğru yapılmış olması gerekir.

Karışık gibi görünse de esasen gayet basit prensiplerle çalışan elektrikli bisikletler, pil veyahut akünün gücüne göre türlü hızlara ulaşabilmektedir.

Motorun bobini, elektrikli bisikletin iskeletine yerleştirilmektedir ve sabitttir, tekerlekle beraber dönmez. Tekerlekle beraber dönen parça, motor çarkıdır. Motor çarkı, elektrikli bisikletin arka tekerine bağlanır ve bobinin çevresinde döner. Elektrik enerjisi ile dönen çark, arka tekerin dönmesini sağlamaktadır. Elektrik gücüyle tekerin dönmesini sağlayan motor ile pedal kuvvetiyle tekerin dönmesini sağlayan pedalı biri birinden ayıran, benzer zamanda birlikte kullanılmalarını sağlayan serbest teker mekanizmasının ilk yarısı çarka bağlıdır. Diğer yarısı ise arka tekere bağlı olan dişlilerin içindedir. Serbest teker mekanizması, elektrik gücüyle hareket etmekte olan bisikletin pedallarının kendi kendine dönmesini engelleyen bir mekanizmadır. Eğer elektrik gücüyle bisiklet hareket ederken bu hareket pedallara da yansırsa, hem pedallara elektrik akımı iletilmesi tehlikesi oluşur aynı zamanda kullanıcının pedal çeviriyormuş gibi yorulmasına neden olur. Oysa ki elektrikli bisikletin gayesi pedal çevirmeden de hareket etmektir. Düz bisikletlerde de bu mekanizma zaten kullanılır, pedal tekerleği döndürebilir ama tekerlek pedalı döndüremez. 

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Faranjitte bitkisel tedavi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?