Ek gıdalara hangi besinlerle başlanır?

Bebeğinize ek gıda vermek için 6 ayı doldurmasını beklediyseniz bebeğiniz daha hazır haldedir. Yukarıda saydığımız ek gıdaların dışın...

 

Her bebeğimizin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmek gibi çok doğal hakkı vardır. Annelerimizin bunun bilincinde olup bebeklerine bütün zor şartlara karşın anne sütü vermek için uğraşmaları şarttır. İlk 6 ay, eğer annenin sütü yeterliyse 2 yaşına kadar anne sütü almış bir bebeğimizin bağışıklık sistemi hayli güçlü olduğundan hastalıklara yakalnama riski azdır, ek olarak beyin gelişimi üst boyutlardadır.

Peki ek gıdalara hangi besinlerle başlamak gerekir?

Bebeğinize ek gıda vermek için 6 ayı doldurmasını beklediyseniz bebeğiniz daha hazır haldedir. Yukarıda saydığımız ek gıdaların dışında muhallebiler de verebilirsiniz. Bunlardan sonra bebeğiniz için kahvaltıya geçişte bir sıkıntı yoktur.

Bebeğiniz için sırada bekleyen diğer ek gıda münasip olan meyve ve sebzelerin sularıdır. Münasip kısmı özel olarak vurgu gerektiren bir noktadır çünkü kimi meyveler ve sebzeler bebeklerde gaz yapmakta yahut hazmı mümkün olmamaktadır. Alıştırma kısmında bebeğinize verebileceğiniz en ideal meyveler armut, elma, kayısı, şeftalidir. Münasip sebzeler ise havuç, kabak, patates ve balkabağıdır.

Meyve mi önce verilmeli yoksa sebze mi sorusunun cevabı ise basittir: Meyvelerin tadı sebzelere göre çok çok tatlı ve güzeldir. Eğer önce meyveden başlarsanız bebeğinizie sebzeleri verirken zorlanabilrisiniz. Bu neden ile hepsinden önce sebze suları ve sebze püreleriyle ek gıdaya başlamak, daha sonraki adımlarda meyve sularına ve meyve pürelerine geçiş yapmak daha mantıklıdır.

 

Belirleyeceğiniz besinler bebeğinizin hangi ayında ek gıdaya başladığıyla da ilgilidir. Eğer 4. ayın nihayetinde ek gıdalara başlıyorsanız bebeğinize vereceğiniz ilk besinlerden biri yoğurttur. Bebeğinize vereceğiniz yoğurdu muhakkak günlük olarak mayalamalı ve mayaladığınız sütün tazeliğinden emin olmalısınız. Ek olarak mümkün ise sütü aldığınız yerin güvenirliğinden emin olun, çünkü ineklere hasta olmamaları için çokça antibiyotikler verilir. Bu da doğal olarak sütle bebeğinize geçecektir.

Bilinen yararları nedeni ile ilk 6 ay yalnızca anne sütü tavsiye edilmesine karşın kimi hallerde anne sütü bebek için yeterli olmayabilir. Bunu anlamak için bebeğimizin ay ay gelişimi takip edilmeli ve kilo alımına bakılmalıdır. Eğer bebek yeteri kadar kilo almıyorsa 6 ayı doldurmadan 4. ayın bitmesine yakın ek gıdalara başlanır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Aktif doğum nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?