Ebru nasıl kurutulur?

Ebruda işlem sonrası kâğıt çekilirken tekneden sıyrılarak alınması gerekecektir. Bunu yapmak için şekil vermekte kullanılan metal çub...

 

En eski Türk kağıt süsleme sanatlarından birisi de ebru sanatıdır. Ebru sanatının ilk bilinen adı Çağatayca’dan gelen ‘Ebre’ dir. Daha devamında İpek yolu ile İran’a yayılan bu sana ‘Abru’ yahut ‘Ebri’ olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Lakin Türkler ile beraber Anadolu’ya ulaşan bu eşsiz süsleme sanatı dilimize ‘Ebru’ olarak yerleşmiştir.

Ebruda işlem sonrası kâğıt çekilirken tekneden sıyrılarak alınması gerekecektir. Bunu yapmak için şekil vermekte kullanılan metal çubuk ile kâğıdın her iki ucundan tutup kâğıt uçları kaldırılır ve tekne ucuna sürdürülerek sıyırıp çıkarılır. Sonrasında kurutma tezgâhları adı verilen bir tezgâhın üstüne konulur. Yahut sık kullanılan ve bilinen çıtalar ile yapılmış bir kurutma rafı da kullanılabilmektedir. Esasen orada bir düz alanda muhafaza edilmesi de işe yarayacaktır. Yani evde bir yerde kurutmaya bırakılabilir. Rüzgar görmeyen, sıcak veya nemli olmayan, oda sıcaklığında bir mekanda kurumaya bırakılması önerilmektedir. 12 saat sonra tümüyle kuruyacaktır. Ama yine de boyaların hassasiyetinden dolayı kağıt üstüne temaslardan kaçınılması önerilmektedir.

Hayli soyut ve ilginç güzellikler de sunabilen ebru sanatının yapılışı epey bir dikkat istemektedir. Küçük dokunuşlar ile harika eserlerin yaratıldığı bu sanatta yalnızca yapılış sırasında değil kuruma esnasında da benzer özeni gösterilmek önemlidir. Aksi takdirde kolay bir biçimde dağılabilir ve bütün eser mahvolabilir. Bu nedenle özel olarak ta ebru kâğıdının nasıl kurutulabileceğinin bilinmesi gerekecektir. Peki, ebru nasıl kurutulur?

 

Ebru sanatı yapılış itibarı ile önceleri hat sanatında zemin olarak kullanılmıştır. Ama daha sonrası hat sanatının da tutulması ve çoğalmasıyla beraber fonda kullanılmakta olan bu desenli kağıtların değeri hayli artmış ve ek olarak bir sanat olarak tutulmaya başlamıştır. O kadar ki ebru sanatı kağıtları başlı başına tek bir eser olarak çerçevelenecek kadar önemsenmiştir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Ahşap tepsi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?