Dul maaşı nasıl hesaplanır?

Eğer sigorta sahibi hayattayken minimum 1800 malûllük günlük yaşlılık ve ölüm sigortası primini bildirmiş veya envaiçeşit borçlanma s...

 

Sigorta sahibi eş öldükten sonra dul kalan diğer eş hak sahibinin maaşının bir parçasını alma hakkına sahiptir. Vefat eden tarafın kadın veyahut erkek olması mühim değildir, geride kalan eşi ve çocuklarının mağduriyetini engellemek adına bu ödeme yapılmaktadır. Hak sahibi taraf öldükten sonra geride kalan eşinde dul aylığı, geride kalan çocuk veyahut çocuklarına ise yetim aylığı bağlanır.

Eğer sigorta sahibi hayattayken minimum 1800 malûllük günlük yaşlılık ve ölüm sigortası primini bildirmiş veya envaiçeşit borçlanma süreleri hariç minimum 5 seneden beri sigortalı olup toplam 900 malûllük günlük yaşlılık ve ölüm sigortası primini bildirmiş; 47 nci belirtildiği üzere kazaya uğramış malûllük vazife malûllüğü ya da yaşlılık aylığı almakta iken veyahut malûllük vazife malûllüğü yahut yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış; malûllük vazife malûllüğü yahut yaşlılık aylığı bir yerde sigortalı olarak çalışmalarına bağlı olarak kesilmemiş bir kimse koşullarına uymuşsa geride kalan ailesi maaşı üstünde hak talep edebilmek için bunu yazılı olarak bildirmelidir. 

Vefat eden sigortalı eşin, dul eşine kalacak miktar ölen eşin sigortalı olarak çalıştığı devirde kazandığı maaşın %50'si olarak belirlenmiştir. Eğer hak sahibi bir yetim yoksa yalnız olarak hak sahibi olan dul eş toplam maaşın %75'ini alma hakkına sahip olur. Eğer dul eş çalışan konumunda ya da emekli maaşı alan bir konumdaysa bu halde ölen eşin maaşının %50'si üstünde hak sahibi olur. Bir dul ve bir yetim olan bir ailede dul eş %60, bir yetim çocuk ise %30 oranında aylık alır. İki yetim, bir dul olan ailelerde dul eş %50, her iki çocuk ise %25 oranında maaş alır. 

 

Yetim aylığında cinsiyet gözetilmez lakin erkek çocuklar için bir yaş sınırı söz konusudur. Okumayan erkek çocuklar on sekiz yaşına, ortaöğretim gören çocuklar yirmi yaşına, yükseköğretim gören çocuklar ise yirmi beş yaşına kadar bu maaştan faydalanabilirler. Bu hal sadece erkek çocukları kapsarken kız çocuklar için böyle bir yaş durumu ilgili değildir.

Dul eş evlenirse evlendiği tarihten başlayarak maaşı kesilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Gıda teknolojisi mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?