Düğme nasıl dikilir?

Düğme dikmek çok kolay bir iş gibi görünse de düğme dikerken dikkatli olunması gerekli olan noktalar vardır....

 

Elbiselerimizin, ev tekstil ürünlerinin en fonksiyonel parçalarından biri de düğmedir. Hem estetik hem kullanılabilir eşyalar olan düğmeler bazen uzun bir zaman kullanımdan bazen de iyi dikilmediğinden gevşer ve kopar. Kopuk düğmeler kıyafet ve ev eşyalarını verimli kullanmamızı engellediğinden vakit ayırıp bu düğmeleri dikmekte yarar var. Peki düğme nasıl dikilir?

Düğmenin iliğe tam anlamıyla denk geldiğinden emin olmadan düğmeyi kumaşa sabitlemeyin.

Potluk olukmasına enel olmak için dikerken düğme ile kumaş arasına toplu iğne veyahut kibrit çöpü koyun. Dikme işlemi bitince iğne veyahut kibrit çöpünü aradan çekin.

Düğmeniz dört delikliyse iki dikiş seçeneğiniz var. İster iki paralel çizgi biçiminde düğmenizi dikebilir, ister iseniz çapraz oluşturacak şekilde dikebilirsiniz. Yine 5-6 kez ipi deliklerden geçirdikten sonra düğüm atabilirsiniz.

Bundan hariç düğmenin kumaşa sıkı biçimde dikilmemesi iliklendiğinde kumaşta potluk oluşmasına neden olabileceğinden dikkatli olmalısınız.

İlikleme için düğmenin çok sıkı dikilmemesi gerekmektedir. Bunu yapmak için 5-6 kez ipi deliklerden geçirdikten sonra, iğneyi kumaşla düğme arasından çıkarın ve 3-4 kez çevresinde dolanın. Böylece düğme için ilikten geçirilecek boşluğu oluşturmuş olursunuz.

Düğmenizin delik sayısı dikişi etkileyecektir. Eğer düğmeniz iki delikliyse kumaşın altından başlamak suretiyle bir delikten geçirin, diğer deliğin üstünden tekrar kumaş altında geçin. Bu döngüyü 5-6 kere tekrar ettikten sonra kumaşın alt bölümünde düğüm atarak dikim işlemini bitirebilirsiniz.

Düğme dikmek çok kolay bir iş gibi görünse de düğme dikerken dikkatli olunması gerekli olan noktalar vardır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Mavi duvar dekorasyonu nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?