Dudak çatlaması neden olur?
Çatlayan dudaklarda oluşan acı hissi ve hassasiyet hem konuşmayı aynı zamanda yemek yemeyi zorlaştırır. Çatlakların yanında dudaklard...
Çatlayan dudaklarda oluşan acı hissi ve hassasiyet hem konuşmayı aynı zamanda yemek yemeyi zorlaştırır. Çatlakların yanında dudaklarda oluşan gerginlik de hayli rahatsız edicidir. Hassaten kış mevsiminin etkili olduğu aylarda daha sık görülebilen dudak çatlamaları kuruma başta olmak üzere çok faktöre bağlı olarak meydana gelebilir.
Dudak Çatlaması Neden Olur?
Nikel ve kobalt gibi maddelere alerjisi olanlarda bu metallerin dudaklara teması nihayetinde alerjik bir reaksiyon olarak dudak çatlaması görülebilmektedir.
Havanın çok kuru, çok soğuk veya aşırı sıcak olması da dudakları çatlatır. Özel olarak ta haziran ve temmuz ve ağustos aylarında dudakların uzun bir zaman olarak direkt güneş ışığına maruz kalması da nem kaybına bağlı olarak dudak çatlamasında gayet etkilidir.
Duyarlı dudaklardaki çatlamaların başlıca nedenlerinden birisi asitlerdir. Turunçgiller başta olmak üzere, incir ve domates gibi gıdalardaki asit dudaklarda tahriş ve çatlamanın nedenidir.
Guaiazulene ve SLS kimyasallarını içeren diş macunları da dudakları çatlatabilir.
Ruj ve dudak bakım ürünleri içerisinde yer bulan propil gallat ve fenil salisilat gibi bazı kimyevi maddelerin de dudak çatlamalarında etkili oldukları bilinmektedir.
Dehidrasyon olarak bilinen vücudumuzun susuz kalması da dudakların nem kaybetmesine bağlı olarak çatlamalarına neden olur.
Rüzgarın buharlaşmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Rüzgarın bu etkisi dudakların nem kaybetmesinde de etkili olur. Şu nedenle hassaten rüzgarın yoğun olduğu kış mevsimindeki aylarda dudak çatlamaları daha sık yaşanır.
Tansiyon ve vertigo hastalıklarının yanında akne ve kırışıklık tedavileri için kullanılan bazı ilaçlar da dudak çatlaması biçiminde yan etkiye neden olabilir.
Dudakların yalanması dudak çatlamasının en ehemmiyetli nedenlerindendir. Yalanan dudak yüzeyindeki tükürük çabucak buharlaşır ve bu anda dudaklar da nem kaybeder. Kuruyan dudakların tekrar tekrar yalanması nihayetinde ise önemli derecede nem kaybeden dudaklar kuruyarak çatlar.
Tiroit yetmezliği, diyabet ve sedef hastalığı gibi bazı hastalıklarda da dudak çatlaması görülebilmektedir.
Rüzgarla benzer durumdan ötürü ağızdan nefes alınması da dudakları çatlatır. Ağızdan nefes alınırken dudak yüzeyine temas eden hava da buharlamayı artıracağından önlem alınmadığında bu hal dudaklarda çatlamalara neden olur.
Aşırı A vitamini tüketiminin yanında B2, B3 ve çinko gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de dudak çatlamasına yol açabilir.